Пільгові тарифи від УЗ: Верховний суд закінчив підготовку до розгляду скарги

Читать на русском
Касаційна інстанція закінчила підготовку до розгляду скарги антикорупційної прокуратури на виправдувальний вирок.

Верховний суд закінчив підготовку до розгляду касаційної скарги на вирок, яким виправдали трьох колишніх посадовців ПАТ «Укрзалізниця» від зловживань службовим становищем під час надання пільгових тарифів на залізничні вантажоперевезення.

Таке рішення 3 березня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

«Закінчити підготовчі дії та призначити матеріали кримінального провадження щодо (Петра Науменка, Юрія Меркулова та Лілії Петренко – ред.) до розгляду у касаційному порядку Верховним судом у складі колегії суддів першої судової палати Касаційного кримінального суду на 10:00 25 травня 2023 року», – йдеться в рішенні.

Як відомо, антикорупційний суд виправдав колишнього заступника генерального директора «Укрзалізниці» Петра Науменка, ексдиректора Департаменту комерційної роботи УЗ Юрія Меркулова та заступницю начальника філії з комерційних питань Центру транспортної логістики УЗ Лілію Петренко від обвинувачень у зловживаннях. Це рішення без змін залишила Апеляційна палата ВАКС. Тому прокурор САП подав касаційну скаргу.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, у 2014 році троє посадовців УЗ, які входили до складу Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України – колегіального органу «Укрзалізниці» (встановлює пільгові тарифи на здійснення вантажних залізничних перевезень), зловживали службовим становищем. За законодавством пільгові тарифи на вантажоперевезення надавались за умови обов'язкового виконання експедиторськими організаціями гарантованого обсягу перевезень.

На початку 2014 року за участі обвинувачених Тарифна комісія ухвалила рішення про встановлення пільгових тарифів для низки експедиторських компаній, які в подальшому зобов'язань із гарантованого обсягу перевезень не виконали, проте пільги від УЗ все одно отримали. Внаслідок таких дій, підприємство недоотримало 7,3 млн доларів доходу (станом на дату вчинення злочину 69 млн грн), що підтверджено двома висновками судово-економічної експертизи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: