Пільгові тарифи від УЗ: ВАКС оголосив вирок трьом експосадовцям компанії

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув кримінальне провадження за обвинуваченням трьох експосадовців УЗ і визнав їх невинуватими у зловживаннях.

Вищий антикорупційний суд виправдав трьох колишніх посадовців ПАТ «Укрзалізниця» від обвинувачень у зловживанні службовим становищем під час надання пільгових тарифів на залізничні вантажоперевезення.

Таке рішення 18 лютого ухвалила колегія суддів ВАКС у складі головуючої судді Лесі Федорак та суддів Ігоря Строгого, Віктора Маслова, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, у цій справі обвинувачують колишнього заступника генерального директора «Укрзалізниці» Петра Науменка, ексдиректора Департаменту комерційної роботи УЗ Юрія Меркулова та заступницю начальника філії з комерційних питань Центру транспортної логістики УЗ Лілію Петренко.

«Петра Науменка визнати невинуватим у пред'явленому обвинуваченні за частиною 2 статті 28, частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України та виправдати. Юрія Меркулова визнати невинуватим у пред'явленому обвинуваченні за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 ККУ та виправдати. Лілію Петренко визнати невинуватою у пред'явленому обвинуваченні за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 ККУ та виправдати», – оголосила головуюча суддя Леся Федорак.

За версією обвинувачення, у 2014 році троє посадовців УЗ, які входили до складу Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України – колегіального органу «Укрзалізниці» (встановлює пільгові тарифи на здійснення вантажних залізничних перевезень), зловживали службовим становищем. За законодавством пільгові тарифи на вантажоперевезення надавались за умови обов'язкового виконання експедиторськими організаціями гарантованого обсягу перевезень.

На початку 2014 року за участі обвинувачених Тарифна комісія ухвалила рішення про встановлення пільгових тарифів для низки експедиторських компаній, які в подальшому зобов'язань із гарантованого обсягу перевезень не виконали, проте пільги від УЗ все одно отримали. Внаслідок таких дій, підприємство недоотримало 7,3 млн доларів доходу (станом на дату вчинення злочину 69 млн грн), що підтверджено двома висновками судово-економічної експертизи.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру трьом чиновникам УЗ в недоотриманні підприємством 10 мільйонів доларів.

Згодом журналіст «Слова і Діла» з'ясував прізвища затриманих чиновників УЗ. Саму справу передали до суду ще в травні 2018 року. У липні 2020 року ВАКС призначив підготовче засідання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: