Апеляція ВАКС залишила виправдувальний вирок у справі пільгових тарифів від УЗ

Читать на русском
Апеляційна інстанція не побачила підстав для скасування виправдувального вироку трьом колишнім посадовцям державної УЗ.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила виправдувальним вирок трьом колишнім посадовцям ПАТ «Укрзалізниця» у справі про зловживання службовим становищем під час надання пільгових тарифів на залізничні вантажоперевезення.

Про це повідомляє прес-служба АП ВАКС.

Як відомо, антикорупційний суд виправдав колишнього заступника генерального директора «Укрзалізниці» Петра Науменка, ексдиректора Департаменту комерційної роботи УЗ Юрія Меркулова та заступницю начальника філії з комерційних питань Центру транспортної логістики УЗ Лілію Петренко від обвинувачень у зловживаннях. Не погоджуючись з таким рішенням, прокурор САП вирок оскаржив.

«18 листопада 2022 року АП ВАКС завершила розгляд апеляційної скарги на вирок ВАКС від 18 лютого 2022 року про виправдання колишніх членів Тарифної комісії УЗ у спричинені збитків держпідприємству. За результатами розгляду колегія суддів залишили апеляційну скаргу сторони обвинувачення без задоволення, а виправдувальний вирок ВАКС без змін», – інформує суд.

Ухвала набрала законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду Верховного суду.

За версією обвинувачення, у 2014 році троє посадовців УЗ, які входили до складу Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України – колегіального органу «Укрзалізниці» (встановлює пільгові тарифи на здійснення вантажних залізничних перевезень), зловживали службовим становищем. За законодавством пільгові тарифи на вантажоперевезення надавались за умови обов'язкового виконання експедиторськими організаціями гарантованого обсягу перевезень.

На початку 2014 року за участі обвинувачених Тарифна комісія ухвалила рішення про встановлення пільгових тарифів для низки експедиторських компаній, які в подальшому зобов'язань із гарантованого обсягу перевезень не виконали, проте пільги від УЗ все одно отримали. Внаслідок таких дій, підприємство недоотримало 7,3 млн доларів доходу (станом на дату вчинення злочину 69 млн грн), що підтверджено двома висновками судово-економічної експертизи.

Нагадаємо, саму справу передали до суду ще в травні 2018 року. У липні 2020 року ВАКС призначив підготовче засідання у ній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: