У слідства немає доказів причетності певної країни до вибухів на «Північних потоках» – WP

Читать на русском
Розвідки Європи та США не перехоплювали повідомлень російських чи українських офіційних осіб, які б дозволили довести їхню причетність до підривів газопроводів Північний потік
Reuters

Незважаючи на появу повідомлень про те, що до підривів газопроводів «Північний потік» могла бути причетна «проукраїнська група», доказів причетності до інциденту певної країни немає.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на джерела.

За даними видання, розвідки Європи та США не перехоплювали повідомлень російських чи українських офіційних осіб, які б дозволили однозначно довести їхню причетність до підривів газопроводів. Досі немає також доказів з місця вибуху, які безпосередньо пов'язують саботаж із якоюсь країною.

Аварія чи саботаж: що сталося з газопроводами «Північний потік»Що сталося з російськими газопроводами Північний потік та які є версії аварії – на інфографіці.

Проте представники західних спецслужб мають докази, що проукраїнські особи чи організації обговорювали можливість підриву газопроводів до того, як це сталося. Ці повідомлення були виявлені після атаки, коли західні розвідувальні служби почали вивчати дані розвідки у пошуках можливих зачіпок.

У той же час були і розвіддані, що вказують на можливу причетність росії. Наприклад, російські військово-морські судна було виявлено на місці інциденту або поруч із ними за кілька тижнів до вибухів.

При цьому джерело видання вважає малоймовірним, що президент України Володимир Зеленський чи його найближче оточення санкціонували б таку операцію, яка може поставити під загрозу підтримку Заходу.

Джерело в адміністрації президента США заявило, що в Білому домі не вважають інформацію про «проукраїнську групу» достатньою для остаточних висновків.

Нагадаємо, напередодні видання The New York Times з посиланням на джерела в американській адміністрації повідомило, що до підриву газопроводів може бути причетне «проукраїнське угруповання».

У Євросоюзі вважають пошкодження трубопроводів результатом навмисної дії. У НАТО також вважають подію навмисною диверсією.

При цьому путін заявив, що від пошкоджень «Північних потоків» головну вигоду нібито отримали США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: