У Мін'юсті розповіли, чому перенесли термін формування реєстру олігархів

Читать на русском
Міністр підкреслив, що імплементація закону без висновку Венеційської комісії створила б чимало ризиків.
Українська правда

Україна перенесла термін формування реєстру олігархів до отримання висновків Венеційської комісії, адже якщо його впровадження суперечитиме баченню Єврокомісії, це може заблокувати подальші перемовини щодо вступу України до ЄС.

Про це повідомляє міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону.

Згідно з його словами, імплементація закону про олігархів - це умова, яку Україні поставили європейські колеги для початку перемовин щодо вступу нашої держави до ЄС.

«Іншими словами, якщо ми належним чином імплементуємо реєстр олігархів і взагалі закон про олігархів - це стане передумовою для того, щоб з нами розпочали перемовини і з тим, щоб ми досить швидко і оперативно стали членами Євросоюзу», - сказав Малюська.

Від співпраці до війни: як змінювалася риторика Зеленського щодо олігархівРиторика Володимира Зеленського щодо олігархів пройшла еволюцію: від примусу до співпраці – до намірів або повернути їхній бізнес у правове поле, або знищити.

Як пояснює керівник відомства, якщо Україна імплементує закон і взагалі механізм обмежень олігархів не так, як це бачать європейські партнери та Венеційська комісія, це заблокує подальші перемовини і вступ до ЄС відповідно до висновку Єврокомісії.

Міністр підкреслив, що імплементація закону без висновку Венеційської комісії створила б чимало ризиків. Він сподівається, що висновки будуть готові вже найближчим часом.

За його словами, органи влади готові імплементувати закон хоч зараз, оскільки усі реєстри, акти та методики готові. Єдиним бар'єром виступають це висновки Єврокомісії.

Малюська впевнений, що навесні чи влітку Україна забезпечить імплементацію вимог Венеційської комісії та виконання усіх інших умов для початку перемовин про вступ до ЄС.

Нагадаємо, що за оцінкою Ради національної безпеки та оборони, під ознаки олігарха в Україні підпадають 86 людей.

У липні 2022 року в РНБО заявили, що «процес йде і сам реєстр вже готовий».

Раніше у Міністерстві юстиції подали чергову заяву про застосування санкції до російського депутата, який підтримав війну проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: