Зеленський підписав Положення про реєстр олігархів: опубліковано указ президента

Читать на русском
Положення, яке набирає чинності, визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів, а також порядок занесення даних до реєстру та отримання до нього доступу
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Рада національної безпеки та оборони України затвердила Положення про реєстр олігархів, а президент Володимир Зеленський увечері 29 червня підписав указ, який надає даному Положенню чинності.

Про це повідомляється на сайті президента України.

«Ввести в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 29 червня 2022 року «Про затвердження Положення про реєстр осіб, які мають значну економічну і політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування та ведення» - сказано в повідомленні.

Від співпраці до війни: як змінювалася риторика Зеленського щодо олігархівРиторика Володимира Зеленського щодо олігархів пройшла еволюцію: від примусу до співпраці – до намірів або повернути їхній бізнес у правове поле, або знищити.

Положення, яке набирає чинності, визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів, а також порядок занесення даних до Реєстру та отримання до нього доступу. Він вестиметься в електронній формі та державною мовою. При цьому реєстр є публічним, але туди не вноситься інформація, яка містить державну таємницю, або є службовою. А внесені до реєстру відомості не можуть бути визнані конфіденційними.

Сам реєстр може створюватися і вводитися в експлуатацію в кілька етапів - наприклад, модульно, в залежності від пріоритетності завдань і доступності ресурсів для його функціонування.

Нагадаємо, ще до війни було сказано, що якщо закон про деолігархізацію запрацює в заплановані терміни, то вже 20-25 травня 2022 року на засіданні РНБО будуть розглядатися перші офіційно встановлені олігархи України.

23 вересня 2021 року Верховна рада ухвалила у другому читанні президентський законопроєкт №5599 про деолігархізацію. 5 листопада 2021 року Зеленський підписав цей закон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: