Глава МЗС Естонії назвав умови, за яких можлива безпека України

Читать на русском
Якщо не повноцінний вступ до НАТО, то єдиною гарантією безпеки для України могла б бути передача їй ядерної зброї, заявив Урмас Рейнсалу.
Урмас РейнсалуILMAR SAABAS | DELFI MEEDIA

Безпека України можлива лише після вступу в НАТО або з ядерною зброєю.

Про це заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу в інтерв'ю Newsweek.

Естонський міністр вважає, що прихильності НАТО політиці відкритих дверей і можливого членства України в Альянсі в майбутньому замало.

«Якщо ми скажемо, що не бачимо Україну членом НАТО після цієї війни, це означатиме, що ми боїмося або прогнозуємо, що росія знову нападе. Тоді країни НАТО будуть залучені у світову війну, або ж війну за європейський континент», – сказав очільник МЗС Естонії.

Рейнсалу також скептично оцінив ідеї щодо альтернатив НАТО для України. Йдеться про тристоронній пакт про безпеку, який, за інформацією WSJ, Франція, Німеччина та Велика Британія запропонували президенту Володимиру Зеленському. Він зазначив, що «ми вже проходили це з Будапештським меморандумом» та зауважив, що немає сенсу «намагатися копіювати НАТО».

«Чесно кажучи, єдиною гарантією, окрім НАТО, було б постачання ядерної зброї до України», – сказав Рейнсалу.

Водночас міністр наголосив, що такий крок є неможливим і небажаним з огляду на зобов'язання ядерних держав НАТО щодо нерозповсюдження.

Нагадаємо, парламент Естонії визнав російський режим терористичним.

Також повідомлялося, що генсек НАТО Єнс Столтенберг запросив президента України Володимира Зеленського на саміт НАТО у липні.

При цьому Столтенберг заявив, що Україна приєднається до НАТО в «довгостроковій перспективі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: