У держдумі рф відреагували на гарантії безпеки для України

Читать на русском

Рекомендації щодо гарантій безпеки, оприлюднені Офісом президента України, у росії назвали «ескалацією».

Про це йдеться у заяві голови комітету держдуми росії з міжнародних справ та лідера ЛДПР Леоніда Слуцького.

«Усі його пункти спрямовані лише на подальшу ескалацію, а не на вирішення поточної ситуації. По суті пропонується задокументувати просування військової інфраструктури країн Заходу до російських кордонів, накачування (України - ред.) західними озброєннями», - сказав він.

На думку Слуцького, «це ніякі не гарантії безпеки», це «проект пакту про залучення країн НАТО та їхніх союзників у війну в Україні».

«Проект проти росії, проти ядерної держави. Сподіваюся, всі західні партнери Києва добре усвідомлюють, чим їм пропонується підписатися», - додав він.

Росія запропонувала, щоб Білорусь була у списку гарантів безпеки УкраїниРосія хоче, щоб Білорусь була серед гарантів безпеки України, а також продовжувала грати роль в організації переговорів.

Крім того, Слуцького також обурив пункт, який «не скасовує вступу України до НАТО».

Нагадаємо, 13 вересня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен надали рекомендації щодо гарантій безпеки для України.

У рекомендаціях міститься заклик до створення Київського договору безпеки – спільного документа про стратегічне партнерство, який об'єднає Україну та держави-гаранти.

Рекомендації мають на увазі багаторівневий підхід до гарантій: очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов'язання щодо підтримки Збройних сил України, ширша група – надасть невійськові гарантії, побудовані навколо санкційних механізмів.

Серед держав-гарантів Україна бачить США, Британію, Канаду, Польщу, Італію, Німеччину, Францію, Австралію, Туреччину, а також країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.

В ОПУ заявили, що Україні потрібні гарантії безпеки у військовій, політичній, дипломатичній, інституційній, фінансовій сферах для стримування майбутньої агресії росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: