«Неонацисти, антиросія, карателі»: путін близько півгодини свого виступу в парламенті присвятив Україні та Заходу

Читать на русском
Путін близько півгодини свого виступу присвятив виправдовуванню вторгнення в Україну та загрозі з боку Заходу. Знову лунали тези про геноцид Донбасу, неонацистів, проєкт антиросія.
Фото: РБК

Президент росії володимир путін близько півгодини свого виступу перед федеральними зборами присвятив війні проти України та Заходу.

Виступ путін почав із п'ятихвилинним запізненням і одразу ж перейшов до виправдання повномасштабного вторгнення в Україну. Не обійшлося і без згадки про «геноцид Донбасу» та підготовку «до каральної кривавої акції на Донбасі».

«США та НАТО прискорено розгортали біля кордонів нашої країни свої армійські бази, секретні біолабораторії, під час маневрів освоювали театр майбутніх воєнних дій, готували підвладний ним київський режим, поневолену ними Україну до великої війни. І сьогодні зізнаються в цьому», – цитують путіна російські ЗМІ.

Путін майже годину висловлював своє бачення життя в Україні: фактчекінг зверненняВолодимир Путін у зверненні цілу годину розповідав про історію України та соціально-політичну ситуацію всередині нашої країни. Фактчекінг його промови – у матеріалі.

Він заявив, що росія нібито «робила все можливе, щоб вирішити проблему миром, але за спиною готувався інший сценарій».

«Це вони розв'язали війну. А ми використовуємо силу, щоб її зупинити», – вважає російський диктатор.

Що ще сказав путін про Україну та Захід:

  • «У 30-ті роки минулого століття Захід відкрив шлях до влади нацистам у Німеччині. А тепер з України почали робити «антиросію» — проєкт, що сягає корінням у XIX столітті. З однією метою — відірвати історичні території, які нині називають Україною від нашої країни».

  • «Проєкт «антиросія» – частина реваншистської політики щодо створення осередків конфліктів біля кордонів нашої країни».

  • «Пам'ятаємо ми і про потуги київського режиму отримати ядерну зброю».

  • «Ми не воюємо з народом України, він став заручником західних господарів».

  • «Мета Заходу – завдати стратегічної поразки росії. Покінчити з нами. Ми саме так це все розуміємо. Йдеться про існування нашої країни. Але вони не можуть не розуміти, що перемогти росію на полі бою неможливо».

  • «Заходу начхати, на кого робити ставку у боротьбі проти росії: і терористів, і неонацистів, хоч чорта лисого, – головне, щоб воювали проти росії».

  • «Чим більш далекобійні системи надходитимуть в Україну, тим далі ми будемо змушені відсувати загрозу від своїх кордонів».

Зазначимо, аналітики ISW прогнозували, що в сьогоднішній промові путін навряд чи оголосить про заходи щодо подальшої ескалації війни проти України, нову хвилю мобілізації або про щось ще значуще.

Нагадаємо, за спостереженням ISW, путін, щоб посилити підтримку росіянами війни проти України та продовжити мобілізацію, намагається зробити із вторгнення другу «Велику вітчизняну».

Три сценарії поразки росії у війні проаналізувало видання Foreign Affairs.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: