Самогубство по-російськи: як Путін далі збирається воювати з Україною

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент РФ Володимир Путін наказав до березня захопити усі території Донецької області. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, наступ може розпочатися на Донбасі та Півдні, і в ньому можуть взяти участь до півмільйона солдатів. Таку масу людей вдалося зібрати завдяки мобілізації, яка розпочалася в Росії наприкінці вересня минулого року і надалі у неї буде залучено ще більше людей.

Про те, що президент РФ Володимир Путін наказав до березня захопити всі території Донецької області, повідомили у ГУР Міноборони України. Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю французькому телеканалу BFMTV припустив, що наступ може розпочатися до 24 лютого, тобто до роковин початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. За словами Резнікова, наступ має розвернутися на Донбасі та Півдні, і в ньому можуть взяти участь до 500 тисяч солдатів.

На підготовку наступу вказують багато ознак. Окрім фактичного перекидання військ з полігонів у Білорусі, де муштрують мобілізованих, а також інформаційних вкидів, які мають посіяти паніку та створити враження ніби Росія готується атакувати звідусіль, є й непрямі ознаки. Наприклад, з 11 лютого у так званій «ЛНР» відключать мобільний інтернет, щоб завадити роботі «української агентури». А простіше кажучи, знизити ймовірність «зливів» розгортання російських військ, які готуються до кидка.

Як росія може програти війну: три сценарії від Foreign AffairsТри сценарії поразки росії у війні проти України – росія може погодитися зі своєю поразкою на умовах України, програти війну в ході ескалації або цьому сприятиме крах режиму.

Зібрати війська росіянам вдалося завдяки мобілізації, що проводиться з 21 вересня минулого року. За офіційними даними російської сторони призвано 300 тисяч мобілізованих. Ці заяви було зроблено на початку листопада минулого року. Тоді офіційні втрати російської армії, за даними українського Генштабу, становили понад 73 тисячі людей. Станом на 2 лютого 2023 року вони становлять уже 129 тисяч осіб. Тобто за якісь три місяці російська армія втратила понад 55 тисяч людей. Переважно під Бахмутом, котрий окупанти штурмували тоді і продовжують штурмувати зараз, досягаючи незначних тактичних успіхів.

Але навіть якщо російським загарбникам вдасться захопити Бахмут, вони лише підійдуть до нової обладнаної лінії оборони, яка проходить через Слов'янськ-Краматорськ. Не проломивши її, не можна буде доповісти про взяття Донецької області. У будь-якому випадку для цього ще знадобляться люди, а отже, в Росії відбудеться нова мобілізація. Непрямих ознак її підготовки вже достатньо. Розширюються категорії громадян, які можуть бути відправлені на війну з Україною; уряд РФ відмовився бронювати IT-фахівців, які в першу хвилю користувалися таким привілеєм. Пропонується навіть залучати до служби трудових мігрантів.

Також, щоб уникнути народного невдоволення, у Росії проводиться інформаційна кампанія, спрямована на піднесення бойового духу та створення атмосфери єднання у стилі «Вставай страна огромная». Одним із ключових заходів такої підготовки є святкування 80-х роковин перемоги над нацистами під Сталінградом. Під цим «соусом» у Росії навіть вивчалася громадська думка щодо перейменування Волгограда на Сталінград.

За різною інформацією, планується призвати від 200 тис. до 1 млн військовозобов'язаних. З неминучими великими втратами в Кремлі рахуватися не збираються. Крім того, Путіну потрібно чимось відповісти на анонсовані масштабні постачання танків Leopard, БМП Bradley та іншої західної бойової техніки на користь України. Відповісти він може лише людським «м'ясом».

Наступ масами піхоти на укріплені позиції – це стиль Першої світової війни. Саме у такому дусі тоді велися бойові дії на Західному фронті. Протиборчі сторони тоді не досягли особливих успіхів і лінія фронту залишалася статичною з 1914 до 1918 року. Перша світова перетворилася на довготривалу м'ясорубку, в яку Путін втягує зараз і свій народ. Але у ХХІ столітті проти сучасної зброї такими методами війну виграти не можна. Але скільки ще життів доведеться витратити для того, щоб росіяни зрештою зрозуміли, що війна в Україні перетворюється для них на одну з форм масового самогубства.

Денис Попович спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: