Путін намагається зробити із вторгнення в Україну другу «Велику вітчизняну війну» – ISW

Читать на русском
Путін намагається показати росіянам, що війна проти України майже як Друга вітчизняна – щоб наростити підтримку війни, створити видимість загрози для рф та посилити мобілізацію.

Володимир путін, щоб посилити підтримку росіянами війни проти України та продовжити мобілізацію, намагається зробити із вторгнення другу «Велику вітчизняну війну».

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Напередодні путін виступав із промовою, присвяченою 80-річчю зняття блокади Ленінграда. Аналітики зазначили, що російський президент у зверненнях полюбляє використовувати символічні дати та історичні аналогії. Цього разу він порівняв прорив нацистської блокади із тим, як росія бореться з «українськими неонацистами».

Аналітики припустили, що він намагається відродити підтримку вторгнення та затяжної війни проти України, знову вводячи наративи про «українських неонацистів» та «геноцид росіян».

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

Ці зусилля, вважає ISW, доповнив міністр закордонних справ росії Сергій Лавров: він заявив, що Україна та Захід «здійснюють геноцид російського народу». Міністр також звинуватив Захід у створенні коаліції європейських країн, щоб вирішити «російське питання» так само, як Адольф Гітлер шукав «остаточне рішення» для викорінення єврейського населення.

«Лавров стверджував, що прагнення західних офіційних осіб до стратегічної поразки росії рівносильне геноциду російського народу. Лавров, ймовірно, зробив цю заяву, щоб створити чіткіші інформаційні умови для затяжної війни, представивши війну проти України так само життєво важливою для росіян, як і вторгнення нацистської Німеччини в СРСР», – вважають у ISW.

Але аналітики відзначають, що ототожнення цих двох воєн смішне і націлене на внутрішню аудиторію. «Мета обурливого та абсурдного порівняння Лаврова, швидше за все, полягала в тому, щоб доповнити риторику путіна та переконати російський народ у тому, що Україна та її західні покровителі становлять реальну та неминучу загрозу росії», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, раніше путін, коментуючи вторгнення в Україну, заявив, що «динаміка розвитку подій є позитивною».

На думку експертів, путін змінив тактику і більше не переконує росіян у тому, що «життя йде своєю чергою», а навпаки хоче підготувати населення до тривалої та важкої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: