Нардепи заявили, що СБУ завершила службове розслідування проти Баканова

Читать на русском
Питання щодо діяльності екскерівника служби Баканова порушили на засіданні комітету у понеділок, 6 лютого, за участю Малюка.
Офіс президента

Службове розслідування щодо діяльності колишнього голови СБУ Івана Баканова завершене, але його результати поки не оприлюднюють. Раніше «Слово і діло» підтвердили проведення перевірки, але її результати засекретили.

Про це член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Федір Веніславський повідомляє в ефірі «Радіо Свобода», посилаючись на голову СБУ Василя Малюка.

Згідно зі словами Веніславського, питання щодо діяльності екскерівника служби Баканова порушили на засіданні комітету у понеділок, 6 лютого, за участю Малюка.

Малюк призначений головою СБУВасиль Малюк 324 голосами народних депутатів був призначений керівником Служби безпеки України.

«Спеціальні процедури щодо перевірки пана Баканова завершені. Думаю, що про це суспільство буде проінформоване, коли це буде необхідно. Тому що це грифовані матеріали перевірки, матеріали з обмеженим доступом. Вчора ми також отримали відповідь, де перебуває пан Баканов. Він перебуває в Україні», – сказав Веніславський.

При цьому, на запитання, чи знає він, що саме в цих матеріалах службового розслідування, Веніславський відповів, що члени комітету «допущені до всіх рівнів державної таємниці, але не завжди можуть говорити».

Водночас, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки комітету Роман Костенко, який теж був присутній на засіданні комітету, заявив ЗМІ, що не знає, чи виявлені службовим розслідуванням якісь факти злочинів, вчинені Бакановим.

На думку Костенка, матеріали розслідування потрібно передати в Державне бюро розслідувань.

«Пан Баканов є військовослужбовцем. Тому такі справи розслідує ДБР. Але наскільки я знаю, ця справа не передана до ДБР і я не знаю, чи взагалі там є факти злочину. Але ДБР має вивчати результати цього розслідування. Тому конкретики не було», – сказав він.

Згідно зі словами Костенка, засідання комітету проводилося не в закритому режимі, не в спеціальному приміщенні, тому Василь Малюк не міг вільно відповідати на всі запитання.

Ексголові СБУ оголосили підозру в держзраді та катуванні цивільнихСБУ повідомила про підозру своєму колишньому керівникові Олександру Якименку, який очолив окупаційні «органи безпеки» у зайнятій ворогом частині Херсонщини.

Нагадаємо, в липні 2022 року президент України Володимир Зеленський відсторонив голову СБУ Івана Баканова від посади. Як пояснив глава держави, основною причиною відсторонення стала аномально велика кількість зрадників серед спецслужби. Зеленський зазначив, що було зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораціонізму співробітників органів прокуратури, досудового розслідування, СБУ та інших правоохоронних органів. Понад 60 співробітників прокуратури та СБУ відкрито перейшли на бік ворога, залишилися на окупованій території та працюють на окупантів. У 198 провадженнях вже повідомлено про підозру основним фігурантам.

Як тоді пояснив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов, стосовно Баканова буде проведена службова перевірка, за результатом якої і буде вирішено питання звільнення. Вже за кілька днів Баканова звільнили з посади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: