Ексголові СБУ оголосили підозру в держзраді та катуванні цивільних

Читать на русском
СБУ повідомила про підозру своєму колишньому керівникові Олександру Якименку, який очолив окупаційні «органи безпеки» у зайнятій ворогом частині Херсонщини.
Радио Свобода

СБУ повідомила про підозру своєму колишньому керівникові Олександру Якименку, який очолив окупаційні «органи безпеки» у зайнятій ворогом частині Херсонщини.

Про це прес-служба відомства повідомила у вівторок, 7 лютого.

За інформацією слідчих, після початку повномасштабного вторгнення Якименко запропонував росіянам свою «допомогу» у встановленні окупаційного режиму на Херсонщині. За це його призначили керівником «державної служби безпеки».

Колишньому голові Херсонської ОВА повідомили про підозруСБУ повідомила про підозру у шахрайстві та підробці документів ексглаву Херсонської ОВА Геннадія Лагуту.

На цій «посаді» Якименко відзначився низкою антиукраїнських та взагалі аморальних дій. Зокрема екс-глава СБУ проводив масові репресії проти місцевих жителів.

Так, під час окупації Херсона він дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста, де окупанти облаштували катівню. Там із мешканців області вибивали зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію».

Після звільнення Херсона Якименко разом із росіянами втік на лівобережну частину Херсонської області.

«На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та восьми його спільникам про підозри за статтями: зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, створення не передбачених законом воєнізованих формувань, порушення законів та звичаїв війни», – йдеться у заяві Служби.

Якименко керував СБУ з січня 2013 року до лютого 2014-го. На цій посаді він відзначився тим, що намагався втягнути СБУ в спроби влади придушити Євромайдан. Після усунення Януковича від влади він також втік до росії.

Нагадаємо, у грудні у Херсоні затримали колаборантку із Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: