Російська агресія проти України посилила залежність Європи від США – NYT

Читать на русском
Вашингтон посилив вплив, згуртував союзників та організував допомогу Києву, надавши найбільшу кількість озброєнь та розвідувальних даних.
5 канал

Унаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України держави Європи стали ще більше залежними від військової підтримки Сполучених Штатів.

Про це повідомляє The New York Times.

Як зазначає видання, Вашингтон посилив вплив, згуртував союзників та організував допомогу Києву, надавши найбільшу кількість озброєнь та розвідувальних даних.

Водночас, відіграли провідну роль США й у нещодавньому рішенні передати Україні танки Leopard, хоча Німеччина спершу шукала способи відмовитися це робити.

«Мета президента Франції Еммануеля Макрона щодо «стратегічної автономії» - перетворення Євросоюзу на військову потугу, яка могла б діяти незалежно від Сполучених Штатів, - виявилася порожнім звуком», - відзначає NYT.

Згідно з словами експертів, війна росії проти України змінила правила гри, і країни Центральної та Східної Європи одразу зрозуміли, що їм потрібні США для гарантії безпеки.

«Париж і Берлін не змогли забезпечити необхідне лідерство - як окремо, так і разом. Тому всі дивляться на Вашингтон як на головного арбітра, а не одне на одного», - додають аналітики.

Нагадаємо, що за даними ISW, у росії не вистачає сил на кілька великих наступальних операцій.

Раніше Володимир Зеленський заявляв, що стратегічно росія вже програла, але ще має ресурс для спроб наступальних дій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: