Передача F-16 Україні: компанія-виробник винищувачів прокоментувала ініціативу

Читать на русском
Компанія не бере в переговорах безпосередньої участі, проте готується розширювати своє виробництво F-16 в Грінвіллі, Південна Кароліна
Истребитель F-16Вікіпедія

Компанія Lockheed Martin, один з найбільших оборонних підрядників США, яка виробляє в тому числі американські бойові винищувачі F-16, готова постачати ці літаки в європейські країни, які вирішать реекспортувати такі ж винищувачі в Україну.

Про це заявив операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон виданню Financial Times.

Коментуючи можливість реекспорту F-16 в Україну, Сент-Джон визнав, що останнім часом ведеться чимало розмов про таку можливість. Компанія не бере в переговорах безпосередньої участі, проте готується розширювати своє виробництво F-16 в Грінвіллі, Південна Кароліна. Це дозволить надалі ефективно підтримувати та переозброювати будь-які країни, які вирішать передати літаки Україні.

Танки, Patriot і Bradley: яку військову допомогу пообіцяли Україні перед «Рамштайном»Україні з початку року пообіцяли надати західні танки, БМП Bradley та Marder, додаткові батареї Patriot та іншу військову допомогу. Список – на інфографіці.

«Lockheed Martin... збирається нарощувати виробництво літаків F-16, щоб досягти того рівня, коли ми зможемо досить ефективно підтримувати будь-які країни, які вирішать здійснити передачу літаків третім сторонам, щоб допомогти у вирішенні поточного конфлікту» - сказав він.

При цьому, нагадує видання, Вашингтон поки що відхилив прохання України надати їй F-16 - у Білому домі все ще побоюються ескалації з росією і вважають, що українські ВПС використають ці винищувачі для ударів по території рф. При цьому уряд США має схвалити передачу або продаж F-16 іншими країнами третім державам - в цьому випадку країнами Європи Україні.

У Європі вважають, що реекспорт F-16 є прекрасним варіантом посилити Україну, якщо вже США так бояться ескалації з рф. Наприклад, винищувачі можуть бути відправлені в колишні країни Варшавського договору, які, своєю чергою, можуть посилити Україну своїми бойовими винищувачами радянських моделей.

Нагадаємо, за даними західних ЗМІ, уряд Нідерландів готовий розглянути передачу Україні винищувачів F-16, але є одна умова.

Крім того, лідери країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни – надати Україні винищувачі МіГ-29 радянських часів (поляки запропонували передати їх українцям), або навіть надлишки американських винищувачів F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: