Байден запросив нового президента Бразилії до США на тлі масових заворушень у країні

Читать на русском
При цьому, Байден засудив насильство та напад на демократичні інститути та мирну передачу влади.
Протести у БразиліїReuters

Президенти США та Бразилії Джо Байден та Лула да Сілва провели телефонну розмову. Американський лідер засудив нещодавні заворушення у столиці Бразилії та запросив свого колегу відвідати Вашингтон на початку наступного місяця.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Зазначається, що під час розмови американський президент заявив про «непохитну підтримку Сполученими Штатами бразильської демократії та вільного волевиявлення бразильського народу».

При цьому, Байден засудив насильство та напад на демократичні інститути та мирну передачу влади.

У Бразилії обрали нового президента: що про нього відомоУ Бразилії обрали нового президента. Ним став колишній глава держави Лула да Сільва, який був засуджений за корупцію, але йому скасували вирок.

Лідери країн також зобов'язалися тісно співпрацювати з питань, що стоять перед США та Бразилією, включаючи зміну клімату, економічний розвиток, мир та безпеку.

Водночас, у Держдепі США повідомили, що Вашингтон розгляне будь-яке прохання бразильської влади на допомогу в розслідуванні заворушень. Однак поки що таких запитів не надходило.

Як повідомляється, експрезидента Бразилії Жаїра Болсонара може бути депортовано з країни. Болсонару прибув до США дипломатичною візою «А» за кілька днів до її закінчення. Його повноваження як президента закінчилися 1 січня.

Нагадаємо, що 8 січня столицю Бразилії, місто Бразиліа, захлеснули масові заворушення, оскільки прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, які не визнають підсумки виборів, вийшли на масові мітинги. Вони ведуть бої з поліцією і захоплюють будівлі уряду.

30 жовтня 2022 року у Бразилії завершилися вибори президента. Ним став Луїс Інасіу Лула да Сілва. Відомо, що у другому турі він отримав 50,8% голосів громадян, обійшовши свого опонента Жаїра Болсонару. Останній набрав 49,1% голосів.

Пізніше стало відомо, що поліція визволила всі будівлі, які захопили прихильники колишнього президента країни Жаїра Болсонару - Національний Конгрес, президентський палац та Верховний суд. У процесі визволення заарештовано понад 400 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: