У США та Євросоюзі відреагували на масштабні протести в Бразилії

Читать на русском
У США і Євросоюзі заявили, що повністю підтримують законно обраного президента Бразилії та рішуче засуджують дії протестуючих прихильників Болсонару
Ілюстративне фотоGetty Images

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз рішуче засуджують масові протести із захопленням урядових будівель, які відбулися 8 січня в Бразилії.

Про це, зокрема, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в Twitter.

«Ми засуджуємо сьогоднішні напади на президентське крісло, Конгрес і Верховний суд Бразилії. Використання насильства для нападу на демократичні інститути завжди неприйнятно. Ми приєднуємося до президента Лула да Сільва із закликом до негайного припинення цих дій» - написав він.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван написав у Twitter, що США як і раніше підтримують демократичні інститути Бразилії та жорстко засуджують будь-яке насильство з боку протестувальників.

«Сполучені Штати засуджують будь-які спроби підірвати демократію в Бразилії. Президент Байден уважно стежить за ситуацією, і ми непохитно підтримуємо демократичні інститути Бразилії. Демократію Бразилії не похитне насильство» - зазначив він.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, коментуючи ситуацію, заявив, що він вражений розгулом насильства з боку демонстрантів.

«Я вражений сьогоднішніми актами насильства і незаконною окупацією урядового кварталу Бразиліа войовничими екстремістами. Повна підтримка Лула да Сільви та його уряду, Конгресу та Федерального Верховного Суду... Бразильська демократія переможе насильство та екстремізм» - написав він.

Нагадаємо, що 8 січня столицю Бразилії, місто Бразиліа, захлеснули масові заворушення, оскільки прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, які не визнають підсумки виборів, вийшли на масові мітинги. Вони ведуть бої з поліцією і захоплюють будівлі уряду.

Пізніше стало відомо, що поліція звільнила всі будівлі, які захопили прихильники колишнього президента країни Жаїра Болсонару - Національний конгрес, президентський палац і Верховний суд. У процесі звільнення заарештовано понад 400 осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: