У Бразилії заворушення: протестувальники ведуть бої з поліцією та захоплюють урядові будівлі

Читать на русском
Протестувальники вже зайняли будівлі Національного Конгресу, Верховного суду Бразилії, спробували прорватися в Палац Планалту, резиденцію бразильського глави держави
Фото з місця подійAFP 2023

Столицю Бразилії, місто Бразиліа, захлеснули масові заворушення, оскільки прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, які не визнають підсумки виборів, вийшли на масові мітинги. Вони ведуть бої з поліцією і захоплюють будівлі уряду.

Про це повідомляє ряд світових і бразильських ЗМІ.

Так, за даними бразильського Brazilian Report, протестувальники вже зайняли будівлі Національного Конгресу, Верховного Суду Бразилії, спробували прорватися в Палац Планалту, резиденцію бразильського глави держави. Персонал захоплених будівель перебуває у відпустках з нагоди свят, тому будівлі були абсолютно порожні.

Президент країни Луїс Інасіу Лула да Сілва за одними даними евакуйований з Бразиліа, за іншими - на момент початку мітингів здійснював поїзду по країні та знаходиться зараз в штаті Сан-Паулу.

Правоохоронці намагаються придушити заворушення, проти мітингувальників застосовуються світлошумові гранати, сльозогінний газ, гумові кулі. У відповідь демонстранти розбивають і палять автомобілі, кидають в поліцію каміння, б'ють поліцейських залізними прутами.

У місті впроваджено режим надзвичайної ситуації, вирішується питання про застосування армії для придушення цивільних заворушень.

Телеканал CNN вже порівняв відбувається зі спробою захоплення прихильниками експрезидента США Дональда Трампа Капітолію в січні 2021 року.

Сам Болсонару, який, як і Трамп, ставив під сумнів систему електронного голосування в країні, спішно втік до США за дві доби до закінчення свого мандата. Також він проігнорував інавгурацію да Сільва, нагадує інформаційне агентство Reuters.

30 жовтня 2022 року у Бразилії завершилися вибори президента. Ним став Луїс Інасіу Лула да Сілва. Відомо, що у другому турі він отримав 50,8% голосів громадян, обійшовши свого опонента Жаїра Болсонару. Останній набрав 49,1% голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: