Зеленський виступив із посланням до Ради: про що говорив президент

Читать на русском
Володимир Зеленський звернувся із посланням до Верховної ради. Основні тези із звернення президента.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський 28 грудня звернувся до Верховної ради зі щорічним посланням про внутрішню та зовнішню політику. Засідання проходило у закритому режимі.

Як розповів нардеп Ярослав Железняк, виступ Зеленського тривав 52 хвилини. Під час звернення до Ради були присутні члени уряду, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, іноземні дипломати, військові, члени сімей загиблих військових.

Після зачитування послання президент нагородив українських військових.

«Слово і діло» виділило основні тези зі звернення Зеленського до Ради.

Про те, як Україна змінилася за 10 місяців повномасштабної війни. «Завдяки Україні світ повірив, що цінності – дають силу. Повірив услід за нашою боротьбою. Світ впевнився, що тиранія програє. Услід за нашою вірою. Світ побачив, що свобода може стати переможцем. Услід за нашими здобутками на полі бою».

Війна з рф: що Зеленський обіцяв протягом десятого місяця повномасштабного вторгненняВолодимир Зеленський за останній місяць пообіцяв забезпечити духовну незалежність України, повернути всіх полонених та депортованих українців, забезпечити світову продовольчу безпеку.

Зеленський заявив, що Україна допомогла Заходу знову знайти себе та повернутися на глобальну арену, а Євросоюзу – набути справжньої суб'єктності та об'єднатися.

«Ми допомогли Європі та більшості країн світу відчути, що бути нейтральними зараз – це бути, даруйте, аморальними», – додав він.

Про українських захисників. «Я хочу, щоб ми подякували нашим воїнам. Воїнам! Наші воїни, саме воїни, українські герої – не просто військовослужбовці. Не просто солдати і матроси, не просто сержанти і старшини, не просто офіцери і генерали. Воїни – вони є надією мільйонів людей на життя. Вони є надією Європи на спокій. Вони є надією світу, що час імперій не повернути».

Про переломний момент у війні. «Українські воїни вигнали окупантів із-під Києва, і це був перший переломний момент у повномасштабній війні. Це показало силу нашого спротиву».

Про Кримський міст. «В Чорному морі дещо поменшало флагманів, а один сумнозвісний міст – все частіше працює на виїзд, а не на вʼїзд. Якщо працює, звичайно. І це показало, яким буде майбутнє. Воно буде українським».

Про єдність. «Ніхто на фронті не зрозуміє тих, хто маючи будь-яку політичну вагу чи будь-яку владну позицію, буде намагатись повернутися до старого життя. До життя до 24-го лютого. І якщо хтось спробує зіграти проти незалежності України – чи політичної, чи економічної, чи духовної незалежності, – наша держава буде відповідати миттєво і жорстко».

Про перемогу. «Україна йде до перемоги, про яку мріяли покоління наших людей. Зараз мріють наші діти. Мріяли наші батьки, дідусі. Всі покоління від часів Богдана до національно-визвольних змагань 20-го століття. Те, чого не досягли раніше, – буде у нас. Буде».

Зеленський у Леттермана: спецвипуск ток-шоу з'явився у відкритому доступіВипуск ток-шоу «Мій наступний гість представлення не потребує» з Девідом Леттерманом за участю президента Володимира Зеленського з'явився у відкритому доступі.

Про енергетику. «Зараз, коли ворог поставив собі за мету знищити нас, знищити нашу енергетику, ми ставимо собі за мету стати лідером у трансформації нашої енергетики для протидії будь-яким загрозам, будь-яким викликам – військовим, політичним, економічним чи навіть кліматичним».

Зеленський підкреслив, що Україна має стати лідером у побудові сучасної зеленої енергетики.

Про цифровізацію. «Ми завершимо тотальну цифровізацію всіх дозволів та державних послуг в Україні. Це і про антикорупцію, і про стійкість інституцій нашої держави».

Про бізнес. «Бізнес зараз – це також захист України. Податки зараз – це також безпека… І кожна несплачена гривня податків – це гроші забрані у наших військових. Це і факт».

Про міжнародний трибунал для росії. «Створення Трибуналу щодо злочину агресії – це невідʼємна частина політики нашої держави. Я впевнений, що Трибунал запрацює. Запрацює і Міжнародний компенсаційний механізм, який ми зараз будуємо».

Про цілі України. «Мета – відновити територіальну цілісність України завжди йде поруч для нас з іншою метою – звільнити усіх наших людей, які утримуються в російському полоні чи в тюрмах, а також усіх тих, хто був силою депортований з нашої землі».

Про повернення українців додому. «Мільйони наших людей, які стали переселенцями, знайшли притулок за кордоном, не мають стати біженцями. Ми маємо зберегти їх як частину українського суспільства. Повинні забезпечити їхнє повернення. І це включає різні компоненти роботи. Гарантування безпеки, економічне зростання».

Нагадаємо, «Слово і діло» робило контент-аналіз торішнього послання президента до парламенту.

Також ми провели фактчекінг звернення Зеленського до депутатів у 2021 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: