Послання Зеленського до Ради: контент-аналіз

Читать на русском

Володимир Зеленський 20 жовтня виступив з посланням до Верховної ради. «Слово і діло» вже розібралося, що не всі твердження були правдивими в промові президента, докладніше можна прочитати тут. Тепер пропонуємо подивитися, які слова в посланні Зеленський використовував найчастіше.

Найуживаніші слова – «ми» та «Україна»

Найчастіше в своєму посланні Володимир Зеленський використовував слова «ми» (92 рази) і «Україна» (68 разів). Коли Зеленський говорив «ми», він мав на увазі нову владу: ми підвищили, ми реформували, ми розблокували, ми подолали тощо.

У першій п’ятірці за кількістю вживань слово українець (українці) – 35 разів. «Я знаю і про всі пункти моєї програми, які поки не виконані. Я знаю. Вони щодня вказують мені шлях. Дають енергію, щоб втілити мою мрію. Я хочу передати наступному президенту України ось цю програму, де кожен пункт буде позначений галочкою як виконаний. І щиро сказати вам, дорогі українці! Мені перед вами не соромно. Це мрія», – сказав Зеленський.

Слово «країна» Зеленський сказав 28 разів, «громадяни» – 19 разів, «народ» – лише 2 рази. «Президент» Зеленський вимовив 15 разів, зокрема, зазначив, що його послання різниться від усіх попередніх. Про депутатів глава держави згадав 9 разів: просив їх носити маски в парламенті і запровадити реальне народовладдя.

Часто використовувалося слово «наш» – 43 рази: наша економіка, наша мета, наші міжнародні партнери, наша держава, наше завдання тощо. «Я» пролунало 39 разів.

У своєму посланні Зеленський 15 разів так чи інакше згадав про «попередню владу». Наприклад, сказав, що «те, що обіцяли всі депутати 28 років, ми зробили за чотири місяці». Малися на увазі зняття депутатської недоторканності, відповідальність за кнопкодавство та прогули.

Про коронавірус Зеленський згадав 11 разів

Слова «коронавірус» або «COVID» Зеленський вжив 11 разів. «З початком його поширення ми вжили жорстких та ефективних заходів. Ми обирали між двома сценаріями – поганим і ще гіршим. Удар по економіці через карантин або величезна кількість хворих і померлих? Звичайно, ми обрали перший варіант. Вдалося зберегти життя тисячам українців і виграти дуже цінний час», – сказав президент. Звичайно, він згадав про медиків та лікарів – 6 і 4 рази відповідно, про карантин – тільки 2 рази.

Про реформи Зеленський говорив 12 разів, про корупцію – 9, про бюджет – 4, про вибори – 8. Слово «економіка» президент сказав 13 разів. За його словами, економічна криза через коронавірус мине, і Україна вийде з неї сильнішою.

Крім того, 3 рази глава держави сказав про підвищення пенсій, 3 рази – про приватизацію, 5 разів – про зарплату.

Про Крим Зеленський говорив більше, ніж про Донбас

Донбас президент згадав 8 разів за час послання. Зеленський зазначив, що мир на Донбасі і деокупація Криму – його ключові пріоритети. Причому про Крим він говорив більше – 16 разів. «На жаль, в порядку денному Нормандського формату ніколи не було питання Криму. Але він був, є і буде завжди в нашому порядку денному. Поки залишається окупованим, а українці і кримські татари зазнають регулярних переслідувань – світ не повинен забути про Крим», – підкреслив глава держави.

Про мир Зеленський говорив 7 разів, слово «війна» виголосив 2 рази, «військові» – 16 разів, «загроза» – 3 рази, «Нормандський формат» – 3 рази, «безпека» – 8 разів.

Кого Зеленський найчастіше згадував з міжнародних партнерів

По 5 разів президент згадав про США, Туреччину, Велику Британію. За словами Зеленського, в США в України є двопалатна підтримка, з Туреччиною ми вийшли на безпрецедентний рівень відносин, а Британія – наш стратегічний партнер.

Європейський союз в різних контекстах Зеленський згадав 5 разів, НАТО – 4. Також чотири рази Зеленський говорив про Канаду, по 2 рази – про Польщу, Францію та Німеччину.

Зовсім Зеленський не згадав Росію, але лунала фраза про російську агресію.

Нагадаємо, «Слово і діло» робило контент-аналіз інавгураційної промови Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: