Новорічні привітання Зеленського 2020-2021: порівняльний контент-аналіз

Читать на русском

Володимир Зеленський уже двічі вітав українців із Новим роком як президент і обидва рази відмовився від традиційного формату. Промову перед настанням 2020 року Зеленський виголосив на тлі святкових декорацій разом з українськими знаменитостями. Цього разу привітання було в форматі спілкування з дітьми. Звичайно, в таких речах важлива не тільки форма, а й зміст: «Слово і діло» склало порівняльний контент-аналіз двох новорічних промов президента.

Президент Володимир Зеленський випустив уже друге новорічне привітання за свою каденцію. Чим воно різнилося від першого, розібралося Слово і діло.
Новорічні привітання ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільш використовуваним словом у двох привітаннях Зеленського було «ми». У промові-2020 він виголосив його 15 разів, в останній – 22 рази.

Слово «Україна» в привітанні-2020 глава держави сказав тільки 2 рази, в поздоровленні-2021 – 14 разів. У минулому привітанні слово «український» у контексті мови пролунало один раз, в поздоровленні-2021 ‒ 7 разів – українські дороги, українські літаки, український прапор, українські захисники.

Про українців в 2020 році Зеленський згадав 5 разів, в 2021-му – 8 разів. Обидва привітання починалися з уже традиційного «Дорогі українці!». «Це українці. Такі, як є. Не ідеальні і не святі. Тому що просто люди. Живі. Зі своїми недоліками і «тарганами». Але в нашому паспорті не зазначено: правильний або неправильний українець», – говорив президент перед 2020 роком.

У привітанні-2020 слово «наш» прозвучало 9 разів, в поздоровленні-2021 – 11 разів. Слово «нас» – 11 і 12 разів відповідно. Цього разу промова президента була більш егоцентричною – слово «я» пролунало 4 рази, на один раз більше. «І я буду робити все, щоб і через рік, і у всіх наступних роках в цей же день і час мені було не соромно дивитися вам в очі», – запевнив Зеленський.

Цього разу Зеленський більше говорив про мир в Україні і про Крим. Слова «мир» і «Крим» перед 2020 роком прозвучали по одному разу, перед 2021 роком – по 4 рази. Крім того, в привітанні-2021 президент 5 разів згадав про Донецьк і Донбас. «Я хочу не говорити на Банковій у Києві, що в Україні настане мир. А сказати на Артема в Донецьку, що мир в Україні настав. І написати: «Крим – це Україна» – не в інтернеті, а на піску на пляжі в Ялті. Я знаю, що Донецьк, Луганськ і Крим зараз, у всіх сенсах цього слова, живуть в іншому часі. І вже майже годину, як по телевізору вам сказали, що Новий рік настав. Але я знаю, що вже майже годину, як ви чекаєте нас, щоб зустріти Новий рік разом. Донбас і Крим! Переведіть годинник назад. Будьте з нами», – сказав Зеленський.

Якщо говорити про «фішечки», то в привітанні-2020 Зеленський 5 раз вимовив фразу «Хто я?». Цьогоріч він говорив про суперлікарів, суперлаборантів, суперводіїв, суперрятувальників, суперпілотів, суперпожежників, суперучителів і суперприкордонників: «Навесні ми почали всі хворіти. Виявилося, що в лікарнях і аптеках багато чого немає. Чому? Просто деякі втратили нюх ще задовго до ковіду. І ось всі ми були як у фільмах, коли здається, що врятувати можуть тільки супергерої. Дорослі не вірять в їхнє існування. Але в цьому році, як і в 2014-му, ми ще раз переконалися – супергерої існують».

Нагадаємо, «Слово і діло» склало контент-аналіз інавгураційної промови Володимира Зеленського, а також його послання до Верховної ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: