Послання Зеленського до Верховної ради: про що говорив президент

Читать на русском

Володимир Зеленський 1 грудня виступив у Верховній раді із щорічним посланням. У своїй промові він говорив про боротьбу з коронавірусом, поліпшення економічної ситуації в Україні, майбутні реформи та «Велике будівництво». «Слово і діло» зробило контент-аналіз послання президента.

Контент-аналіз послання Володимира Зеленського до Верховної ради. Президент найчастіше говорив слова ми, Україна та вперше.
Контент-аналіз послання ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найчастіше Зеленський використовував слова «ми», «Україна» та «вперше»

Під час сьогоднішньої промови Володимир Зеленський найчастіше вживав слово «ми» – 75 разів. Водночас, займенник «я» президент вжив 21 раз – менше, ніж минулого року. Слова «нам/наші/нас» пролунали 26 разів.

На другому місці за частотою вживань слово «Україна» – 47 разів. «Український» президент сказав 17 разів, «держава» та «державний» – 22 рази, «українці» – 8 разів, «незалежність» чи «незалежний» – 24 рази.

Слово «вперше» сьогодні Зеленський сказав 41 раз і саме довкола нього побудував свій спіч. «Я хочу, щоб це була головна асоціація з нашою країною – я хочу, щоб поряд зі словом Україна завжди було слово вперше». Я говоритиму про головне: що зроблено вперше і що буде далі», – сказав глава держави.

Президент знову більше говорив про Крим, ніж про Донбас

Як і в торішньому посланні Зеленський сьогодні більше говорив про Крим, ніж Донбас: слово «Крим» прозвучало 13 разів, «Донбас» – 6 разів. І, до речі, це менше, ніж у посланні 2020 року.

На початку послання Зеленський звернувся до всіх громадян України, зокрема з Криму та Донбасу.

У контексті окупованого півострова президент згадав про «Кримську платформу». «Вперше з моменту окупації ми боремося за Крим не на білбордах, а на всіх міжнародних майданчиках та зустрічах. Не гаслами, а офіційними документами», – наголосив він.

Слово «війна» та «військові» Зеленський вжив по 5 разів, «оборона» та «армія» – по 4 рази, «безпека» та «деокупація» – по 3 рази, «кордон» та «реінтеграція» – по разу.

Крім того, було три згадки про Росію. «Вісім років, як Росія анексувала Крим. І я не боюся говорити всім і говорити прямо росіянам. Саме тому я не боюся прямої розмови з ними. Ми не боїмося прямого діалогу... і ми повинні сказати правду, що ми не зможемо зупинити війну без прямих переговорів з Росією».

Діти, дороги, зарплати, коронавірус: про що ще Зеленський говорив у посланні

Звичайно, у посланні не обійшлося без «Великого будівництва»: Зеленський 9 разів сказав слово «дороги», по 7 разів «будівництво» та «мости», 3 рази – «аеропорти».

Темі пандемії у промові президента було відведено не так багато місця. Зеленський 6 разів згадав про «медиків» і двічі сказав «вакцинація», «COVID-19» та «пандемія». «Два роки ми протидіємо COVID-19. Починали майже ні з чим. Нині є майже все. Лікарні, ліжка, кисень та, найголовніше, вакцини. Ще вчора ми не знали, як поділити першу партію в 500 тисяч доз. В даний час доступні мільйони доз AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna. Ми розпочинали з десяти тисяч щеплень на день. У листопаді зробили 6,5 мільйонів. Дякуємо нашим медикам. Загалом на сьогодні – 24 мільйони щеплень. Але я не хочу, щоб сьогодні головним словом мого звернення було «ковід», і не хочу, щоб це було слово «локдаун», – сказав Зеленський.

Про дітей Зеленський сказав 10 разів, найбільше у контексті новини про те, що він подає до парламенту законопроєкт про економічний паспорт українця.

Слово «зарплата» президент вжив у посланні 7 разів, «енергетика» – теж 7, «бізнес» – 9 разів, «громадянин» – 11 разів, «пенсія» – 5 разів, «освіта», «вчителі» та «школи» – по 4 рази, «олігарх», «народ», «кредити», «реформа» – по 3 рази.

Кого з міжнародних партнерів згадував президент

Словосполучення «міжнародна підтримка» сьогодні лунало 8 разів. Найчастіше – 6 разів – Зеленський згадував про Європейський Союз. «В основі наших відносин із Європейським Союзом – довіра, солідарність, взаємна підтримка. Це доводять результати 23 Саміту Україна – ЄС та його амбітна підсумкова заява. Наша мета – імплементація Угоди про асоціацію».

Тричі Зеленський згадував про США, зокрема про оновлення Хартії стратегічного партнерства. Два рази звучали Франція, Туреччина, НАТО, один раз – Канада, Німеччина, Велика Британія.

Нагадаємо, контент-аналіз торішнього послання Зеленського до Верховної ради можна прочитати тут.

Також «Слово і діло» аналізувало, що спільного та у чому відмінність у виступах Володимира Зеленського на День Незалежності України.

Ще раніше ми порівнювали новорічні привітання президента у 2020-му та 2021 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: