Окупанти стягують сили на Луганщину, готуються до «рішучих дій» – ISW

Читать на русском
Російські окупанти в Луганській області готуються до нових рішучих дій. Водночас наступ у Запорізькій області експерти вважають малоймовірним.
Ілюстративне фотоФото – EPA

Російські окупанти, ймовірно, готують до «рішучих дій» у Луганській області. Однак невідомо, це будуть оборонні чи наступальні операції.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, росіяни можуть влаштувати «вирішальний наступ». Зокрема, в області вони продовжують накопичувати техніку. А деякі повітряно-десантні війська групи, ймовірно, передислокувалися з Херсонщини на Луганщину.

Водночас зазначається, що російські військові менш схильні до нових наступів у Запорізькій області. Крім того, наступ окупантів на Бахмут вже може досягати кульмінації.

Після кульмінації росіяни можуть продовжувати здійснювати неефективні штурми Бахмута невеликими групами. Однак вони навряд чи зможуть призвести до успіхів в оперативному плані.

«Високий рівень виснаження серед сил, відповідальних за наступ на Бахмут, може прискорити кульмінацію, якщо тільки значна кількість регулярних російських військових підрозділів не буде направлена для підтримки наступу і затримки або запобігання його кульмінації», – йдеться у звіті.

Водночас кремль систематично заперечує суверенітет України. Крім того, поставляння систем Patriot росіяни висвітлюють як «ескалацію російсько-американських відносин». Однак в ISW зазначили, що путін не буде прагнути вступати у військовий конфлікт з НАТО у відповідь на надання будь-якої із західних військових систем.

Загроза нового масштабного наступу росії: що відомоЧи можливий новий масштабний наступ росії у 2023 році, що говорять про його підготовку – на інфографіці.

«Це спостереження варто розглянути в контексті західних дискусій про надання Україні західних танків, систем дальнього радіусу дії та інших засобів», – додали в Інституті.

Ключові висновки ISW:

  • Кремль демонструє, що справжнього наміру вести переговори з Україною немає, адже там наполягають, щоб Україна визнала незаконну анексію своїх земель.

  • Українські захисники продовжують контрнаступальні операції у напрямку Кремінної, де загарбники намагалися повернути втрачені позиції.

  • Російські військові продовжили наступ навколо Бахмута, Донецька та на заході Донецької області.

  • У Херсонській та Запорізькій областях окупанти продовжували оборонні та ротаційні операції.

  • Москва виділила додаткові кошти на розбудову оборонних укріплень, а також намагається укомплектувати особовим складом фортифікаційні споруди у прикордонних районах росії та на окупованій території України.

Нагадаємо, російські окупанти та найманці масово залишають місця несення служби на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. У розшуку перебувають понад 200 осіб.

Українські сили наблизилися до повернення невеликого, але стратегічно важливого міста на сході – Кремінної на Луганщині. У вівторок, 27 грудня, там тривали важкі бої, оскільки окупанти хочуть зберегти одне з найважче здобутих досягнень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: