Скільки HIMARS «знищено» за версією російської пропаганди та скільки їх насправді у ЗСУ

Читать на русском

Вже півроку на озброєнні української армії перебувають американські системи залпового вогню M142 HIMARS. Ці поставки істотно вплинув на хід війни, дозволивши ЗСУ завдавати ударів по російських військових об'єктах далеко за лінією фронту. Наявність в українських військових HIMARS деморалізувала окупантів, і для підняття бойового духу прокремлівська пропаганда розпочала інформаційно-психологічну операцію про нібито знищення РСЗВ. Але, як це буває, перестаралися: кількість «знищених» HIMARS у зведеннях міноборони росії чи не вдвічі перевищує кількість поставлених Україні. Підрахунки – на інфографіці «Слово і діло».

За версією російської пропаганди знищено понад 50 американських установок HIMARS. Проте на озброєння України загалом передали 20.
Скільки HIMARS знищено за версією роспропагандиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У зведеннях міністерства оборони росії фігурують установки HIMARS, «взводи» HIMARS (взвод може складатись з 4 установок) та «батареї» (батарея може складатись з 8 установок). Однак у ЗСУ поняття «взвод» чи «батарея» HIMARS не використовується, оскільки на озброєнні немає такої кількості РСЗВ.

Перші РСЗВ HIMARS передали Україні у червні. Вже за тиждень російські пропагандисти почали розганяти фейки про їхнє знищення: у липні, за версією міністерства оборони, було знищено три установки HIMARS.

За серпень у зведеннях міноборони росії набралося три «знищені» HIMARS і один «взвод». До речі, у серпні видання The Washington Post з посиланням на джерела повідомляло, що українські військові виготовляли дерев'яні макети HIMARS, щоб обдурити окупантів: через об'єктив російських безпілотників їх неможливо було відрізнити від справжніх, і дорогі ракети були запущені марно.

У вересні російська пропаганда заявила про знищення 5 установок HIMARS, двох «взводів» та однієї «батареї», а також «цехів обслуговування». У жовтні росіяни у своїх мріях «знищили» ще 6 установок та «взвод» HIMARS.

У листопадових зведеннях згадується «знищення» 2 установок та «батареї» HIMARS, а в грудневих – 4 установок.

Таким чином, за версією російської пропаганди, знищено вже приблизно 55 HIMARS – 23 установки, 4 «взводи» та 2 «батареї». Але при цьому США з червня всього поставили Україні лише 20 цих РСЗВ.

Крім того, на початку листопада у Пентагоні підтвердили, що росії не вдалося знищити жодну з переданих Україні пускових установок HIMARS.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівняло системи протиповітряної оборони IRIS-T та NASAMS, які обіцяли передати Україні.

Також ми розбиралися, чому Patriot вважається одним із найкращих комплексів ППО-ПРО у світі і як отримання цих ЗРК могло б допомогти Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: