Передані Україні HIMARS не можуть обстрілювати територію рф – WSJ

Читать на русском
У Байдена вважають це так званим запобіжним заходом, необхідним для зменшення ризиків розширення масштабів війни з рф.
Mike Mareen/Shutterstock.com

Перед тим, як передати Україні два десятки РСЗВ HIMARS, американська сторона зробила запобіжні зміни в обладнанні, щоби виключити можливість обстрілювати з них цілі на території країни-агресора.

Про це йдеться у статті The Wall Street Journal, з посиланням на офіційних представників адміністрації США.

«США в секретному порядку модифікували передові ракетні пускові установки HIMARS, які були передані Україні, щоб їх не можна було використовувати для обстрілу росії ракетами великої дальності», - розповіли представники адміністрації.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

При цьому повідомляється, що у Байдена вважають це «запобіжним заходом», необхідним для зменшення ризиків розширення масштабів війни з рф.

Зазначається, що США утрималися від постачання Україні ракет великої дальності ATACMS.

Згідно з даними The Wall Street Journal, модифікації гарантують, що Україна не зможе використовувати пускові установки HIMARS, надані США, для стрільби ракетами ATACMS, якщо Київ придбає їх з інших джерел, зокрема в інших країн, які придбали зброю у США. Також Україна не зможе використовувати ці пускові установки, щоб стріляти іншими типами ракет більшої дальності, якщо Києву якимось чином вдалося б їх виробити чи придбати, заявили посадовці.

Як повідомляє видання, Пентагон відмовився коментувати зміни, пославшись на «міркування оперативної безпеки». Українські військові від коментарів також відмовилися.

Нагадаємо, що росіяни не змогли знищити жодної установки HIMARS в Україні.

Окрім цього, Пентагон уклав півмільярдний контракт на виробництво додаткових HIMARS.

Також США разом із союзниками працюють з країнами Близького Сходу для того, щоб перекинути декілька зенітно-ракетних комплексів NASAMS в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: