Financial Times: Європа значно збільшила імпорт російського газу після початку війни

Читать на русском
Так, з початку 2022 року на російський СПГ припало 16 відсотків усього європейського морського імпорту скрапленого газу
Ілюстративне фотоПропаганда Кремля

Європа значно збільшила імпорт російського газу на тлі того, що росія вторглася в Україну. Так, російський скраплений газ (СПГ) закуповувався Європою значно активніше, ніж у 2021 році - його імпорт зріс на 42%.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Шмигаль поділився очікуваннями України від дев'ятого пакету антиросійських санкцій ЄСУ дев'ятому пакеті санкцій ЄС Україна хоче повного відключення російських банків від системи SWIFT, заборону в'їзду до ЄС для росіян та обмеження на енергоресурси.

Так, з початку 2022 року на російський СПГ припало 16% всього європейського морського імпорту скрапленого газу. Основні покупці - Франція, Іспанія, Бельгія та Нідерланди. Загальний обсяг експортованого російського СПГ склав 17,8 млрд кубометрів, що вивело рф на друге місце за обсягом поставок - перше зайняли США з 42%, третє - Катар з 13,7%.

«Загальний обсяг 17,8 мільярда кубометрів – це невелика частина від 62,1 мільярда кубометрів газу, поставленого за цей час по трубопроводах, проте він залишає Європу незахищеною від перетворення на зброю кремля» - зазначає видання.

Крім того, за даними західних аналітиків, з початку 2022 року Європа імпортувала 111 млрд кубометрів СПГ - це рекордна цифра, яка на 70% перевищує обсяги імпорту 2021 року.

Нагадаємо, російські терористичні ракетні удари по Україні ставлять під загрозу транзит російського газу через українську газотранспортну систему. На сьогодні українська ГТС - єдиний маршрут постачання газу в Європу після того, як на «Північних потоках» відбулися диверсії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: