«Газпром» заявив, що частина газу для Молдови «осідає в Україні» – погрожують скоротити транзит

Читать на русском
Газпром погрожує скоротити транзит газу через Україну. У компанії заявили, що частина російського газу, призначеного для Молдови, нібито осідає в Україні.

У російському «Газпромі» заявили, що нібито фіксують «осідання» в Україні газу, призначеного для постачання Молдові за контрактом.

Як йдеться у заяві компанії, яку цитують російські ЗМІ, «обсяг газу, який подається «Газпромом» на ГІС «Суджа» для транзиту до Молдови через територію України, перевищує фізичний обсяг, який передається на кордоні України з Молдовою».

На порозі опалювального сезону: скільки газу в українських сховищахЯк змінювалися запаси газу у підземних сховищах України – на інфографіці. На кінець цього вересня ПСГ заповнено на 42,9 відсотка.

У «Газпромі» заявили, що сумарний накопичений обсяг «осідання» на території України нібито становить 52,52 млн куб. м газу.

«При збереженні транзитного дисбалансу через Україну для споживачів Молдови, 28 листопада з 10:00 «Газпром"» почне скорочення подачі газу на ГІС «Суджа» для транзиту через Україну в обсязі добового недопостачання», – пригрозили в компанії.

Нагадаємо, 9 вересня «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

«Газпром» заявив, що не визнає вимоги «Нафтогазу» щодо розгляду в арбітражі, а також пригрозив, що подальші спроби домагатися розгляду спору можуть призвести до санкцій проти української компанії. «Нафтогаз» від позову відмовлятися не збирається.

На початок жовтня обсяг недоплати «Газпрому» за транзит становив близько 200 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: