«Нафтогаз» відповів на звинувачення «Газпрому» про нібито осідання в Україні газу для Молдови

Читать на русском
У Нафтогаз України спростували чергове звинувачення російського Газпрому у крадіжці Україною газу.

У НАК «Нафтогаз України» спростували чергове звинувачення російського «Газпрому» у крадіжці Україною газу.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби «Нафтогазу».

НАК «Нафтогаз України»: які фінансові результати показувала компаніяЯкі фінансові результати показував Нафтогаз останні десять років – на інфографіці. За підсумками першого півріччя 2022-го компанія отримала 57,2 млрд збитків.

«Всі обсяги природного газу, які були прийняті на точці входу з рф «Суджа» для подальшого транспортування споживачам Молдови, були передані на точках виходу з України до Молдови «Олексіївка» та «Гребеники» у повному обсязі. Це підтверджено всіма необхідними документами, які підписані з суміжними операторами, одним з яких є сам Газпром», – йдеться у повідомленні.

Крім того, як повідомляється, з початку вересня 2022 року Молдова після довгих років напрацювань запровадила віртуальний реверс на точках з'єднання з Україною. Вже з кінця вересня транспортування природного газу з Молдови в Україну через точку з’єднання «Гребеники» здійснюється саме у формі віртуального реверсу.

«Погрожуючи зменшити обсяги транспортування в Молдову, Газпром намагається позбавити цю країну можливості використовувати українські ГТС та підземні сховища газу (ПСГ) і заблокувати інструмент віртуального реверсу, тим самим посиливши залежність від російського природного газу на початку опалювального сезону», – додали в компанії.

Нагадаємо, російський «Газпром» звинуватив Україну в нібито відборі газу, призначеного для Молдови – і погрожував скоротити постачання.

9 вересня «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

«Газпром» заявив, що не визнає вимоги «Нафтогазу» щодо розгляду в арбітражі, а також пригрозив, що подальші спроби домагатися розгляду спору можуть призвести до санкцій проти української компанії. «Нафтогаз» від позову відмовлятися не збирається.

На початок жовтня обсяг недоплати «Газпрому» за транзит становив близько 200 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: