Потужні вибухи в Криму: що про це пишуть провідні світові ЗМІ

Читать на русском
Слово і діло зібрало, що про нещодавні вибухи в Криму говорять західні аналітики та провідні ЗМІ.

На військовій авіабазі рф біля селища Новофедорівка, що розташоване в окупованому Криму, 9 серпня пролунали кілька потужних вибухів. На ранок наступного дня у Повітряних силах ЗСУ підтвердили знищення дев'ятьох російських літаків на аеродромі «Саки». Водночас у міноборони рф заявили, що причиною вибуху на території аеродрому стала «детонація кількох авіаційних боєприпасів». «Слово і діло» зібрало, що про вибухи в Криму говорять західні аналітики та провідні ЗМІ.

The New York Times

Журналіст-розслідувач Майкл Швірц у матеріалі для The New York Times пише, що нещодавні вибухи є потенційно важливими, тому що «будь-який український напад на російські сили на Кримському півострові буде значним розширенням наступальних зусиль України».

«До цього часу українські сили здебільшого зосереджувалися на відтісненні російських військ з територій, окупованих після 24 лютого, коли почалося їхнє вторгнення», – пише журналіст.

У матеріалі йдеться, що Україна має мало зброї, яка може дістати до півострова, окрім літаків, які ризикували б бути негайно збитими протиповітряною обороною рф в регіоні.

«Відеозаписи, перевірені та переглянуті The New York Times, показали, що стовп диму піднімався з авіабази безпосередньо перед принаймні трьома вибухами: два швидко поспіль і третій через кілька хвилин. З відеозаписів незрозуміло, що стало причиною вибухів», – сказано у матеріалі.

Міністерство оборони рф повідомило, що вибух стався нібито внаслідок детонації боєприпасів для бойових літаків на базі. Хоча міністерство не висловлювало припущень щодо того, чи могли бути залучені українські сили, рішення підвищити рівень терористичної загрози до жовтого свідчить про те, що чиновники стурбовані безпекою на півострові, вважає Швірц.

The Washington Post

Потужна атака на російську авіабазу в окупованому Криму була справою рук українських спецназів, заявив представник українського уряду газеті The Washington Post у середу.

У Британії прокоментували вибухи на російському аеродромі в Криму: Що завгодно, але не випадковістьКрим - це Україна, відповідно, окупаційна російська авіабаза в Криму стає абсолютно законною ціллю для українських військових

Як пише видання, чиновник також припустив дедалі важливішу роль «таємних сил, які діють глибоко в тилу ворога, оскільки країна розширює зусилля з вигнання російських військ».

«Ця атака знаменує собою значну ескалацію майже шестимісячної війни, демонструючи нову здатність українських сил здійснювати атаки далі за лінію фронту, ніж це вважалося раніше», – пише The Washington Post.

Там стверджують, що атака також може серйозно вплинути на довгострокову здатність росії утримувати свій контроль над півднем України, особливо над сусідньою Херсонською областю.

Якщо Крим зараз у грі, а півострів вразливий для подальших атак, росії доведеться охороняти частину України, де, як вона припускала, зможе безперешкодно діяти. І це може перешкодити здатності зміцнювати та забезпечувати свої війська на півдні, сказав Андрій Загороднюк, який нині є головою Українського центру оборонних стратегій.

Associated Press

Як пише видання Associated Press, якби українські війська були насправді відповідальні за вибухи на авіабазі, це був би перший відомий масштабний напад на російський військовий об’єкт на Кримському півострові, який кремль анексував у 2014 році.

«Менший вибух минулого місяця стався в штабі Чорноморського флоту росії в кримському порту Севастополь. Звинуватили в цьому українських диверсантів, які використовували саморобний безпілотник», – пише AP.

The Guardian

Видання The Guardian пише, це один із небагатьох випадків, коли півострів, окупований росією з 2014 року, безпосередньо постраждав від останніх бойових дій. Місцеві жителі повідомили одному російському сайту новин, що вибухи тривали протягом години.

Британська газета пише, що оскільки авіабаза розташована надто далеко від лінії фронту, її навряд можна було б вразити звичайними українськими ракетами наземного базування.

«У попередню добу зростали припущення щодо ракетного потенціалу України після того, як США вперше підтвердили, що вони поставили Києву протирадіаційні ракети великої дальності, які використовуються для знищення систем ППО», – пише The Guardian.

Видання стверджує, що за останній місяць Україна показала, що здатна завдавати ударів все глибше і глибше по території, контрольованій росією, використовуючи реактивну артилерію «Хімарс», дальність якої становить близько 50 миль.

Reuters

Видання Reuters пише, що як саме був здійснений напад, залишається загадкою. Але майже однакові ударні кратери та одночасні вибухи, схоже, вказують на те, що в авіабазу влучив залп зброї, здатний ухилитися від російської оборони.

«База розташована далеко за межами діапазону передових ракет, які західні країни визнають, що наразі відправляють в Україну, але в межах радіусу дії більш потужних версій, яких Київ прагнув. Україна також має протикорабельні ракети, якими теоретично можна вражати наземні цілі», – пише видання.

Нагадаємо, напередодні в окупованому Криму вперше за час повномасштабної війни пролунали вибухи на військовому об'єкті. Аналітики американського Інституту вивчення війни пояснювали, чому росія не звинуватила Україну у вибухах в Криму.

У Міноборони України чітких коментарів не надали, іронічно нагадавши про «правила пожежної безпеки та заборону куріння в невстановлених місцях».

Ввечері наступного дня видання Insider повідомило, що реальні втрати окупаційних сил на аеродромі в Новофедорівці значно вищі, ніж заявляє російська влада. Знищено не менше десяти літаків і вертольотів, одиниці техніки, що залишилися, сильно пошкоджені, є руйнування інфраструктури військової бази.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: