Безпілотники, що атакували російські аеродроми, запустили з території України – NYT

Читать на русском
Видання NYT пише, що безпілотники були запущені з України, і щонайменше одного з ударів по російському аеродрому було завдано за допомогою спецпідрозділів, які знаходилися поруч.
Ілюстративне фото

Україна здійснила свою найбільш зухвалу атаку за дев'ять місяців повномасштабної війни, завдавши ударів по двох військових базах усередині росії за допомогою безпілотників. Безпілотники було запущено з території України, і щонайменше одного з ударів було завдано за допомогою спецпідрозділів поблизу аеродромів, які допомагали наводити на ціль.

Про це пише The New York Times із посиланням на високопоставленого українського чиновника.

Як підкреслює видання, удари сигналізували про готовність України атакувати бази у самому серці росії, підвищуючи ставки у війні та демонструючи здатність атакувати на великих відстанях.

На Курському аеродромі в росії сталася пожежа – відеоУ районі курського аеродрому росії сталася пожежа. Місцева влада стверджує, що внаслідок атаки безпілотника спалахнув нафтонакопичувач.

У росії заявили, що Україна запустила по аеродромах реактивні безпілотники часів СРСР. Захід відмовляє надавати Києву далекобійну зброю, здатну завдати удару далеко вглиб російської території. Але «Укроборонпром» заявив у жовтні, що завершує розробку безпілотника з дальності майже тисячу кілометрів.

Неясно, пише видання, як український спецназ зміг проникнути в росію і наскільки близько підійшов до аеродромів.

«Здатність України завдати удару вглиб території росії має не лише військове значення. Це також посилає сигнал рф про те, що продовження війни не є безкарним, що не лише Україна вразлива для ударів безпілотників та ракет, а й росія. Це корисно для Києва, оскільки, коли або якщо дві країни сядуть за стіл переговорів, зобов'язання припинити напади на територію росії буде козирем для України», – сказав Макс Бергманн, колишній американський дипломат та експерт з європейської та російської безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтон.

Нагадаємо, 5 грудня на російських аеродромах «Енгельс-1» та «Дягилєво» сталася пожежа та вибух. У міністерстві оборони росії звинуватили Україну в «спробах завдання ударів реактивними безпілотниками».

Україна не підтвердила та не спростувала свою причетність.

Як написало британське видання The Guardian, ці вибухи підкреслюють тактичну винахідливості України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: