У Лаврова заявили, що не віддадуть контроль над ЗАЕС для створення безпечної зони

Читать на русском
У рф заявили, що про жодне виведення ЗАЕС з-під російського контролю або передання контролю над нею якійсь третій стороні не може і йтися.
Getty Images

Офіційна представниця міністерства закордонних справ рф Марія Захарова у понеділок, 5 грудня, заявила, що російська сторона не буде передавати контроль над окупованою Запорізькою АЕС в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї.

Про це повідомляється на сайті МЗС росії.

«Про жодне виведення ЗАЕС з-під російського контролю або передання контролю над нею якійсь «третій стороні» не може і йтися. Станція розташована на російській території і повністю управляється росією», – заявила Захарова.

Скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюютьВ Україні функціонують 15 ядерних реакторів, їхній середній вік понад 33 роки. Як у інших країнах – на інфографіці.

Згідно зі словами речниці російського МЗС, Кремль виходить із того, «що тільки ми здатні забезпечити фізичну та ядерну безпеку ЗАЕС».

При цьому, Захарова спростувала твердження генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі про те, що Україна та росія близькі до укладання угоди щодо ЗАЕС.

«Питання в принциповому плані полягає в тому, чи готовий Київ узяти на себе зобов'язання припинити обстріли і спроби захоплення ЗАЕС, а також чи зможе МАГАТЕ домогтися виконання українцями таких гіпотетичних домовленостей», – сказала речниця Лаврова.

Нагадаємо, що у Міжнародному агентстві з атомної енергії сподіваються до кінця року досягти угоди щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

Окрім цього, експерти МАГАТЕ вимагають від росії, щоб її війська залишили Запорізьку АЕС.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як часто росія обстрілювала Запорізьку АЕС (станом на середину жовтня).

Раніше міністр закордонних справ рф Сергій Лавров заявив, що росія «не просила» про переговори з Україною, але «готова вислухати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: