«Про передачу мова не йде»: Ткаченко прокоментував реєстрацію монастиря ПЦУ в Лаврі

Читать на русском
Олександр Ткаченко заявив, що реєстрації Києво-Печерської Лаври як монастиря ПЦУ стосується лише того монастиря, який вже був у користуванні ПЦУ.
Києво-Печерська ЛавраФото – Wikipedia

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що реєстрація Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври як монастиря ПЦУ стосується лише монастиря, який вже знаходився у користуванні Православної церкви України.

Про це він повідомив в ефірі національного телемарафону.

«Наразі мова не йде про передачу Києво-Печерської Лаври, мова йде про реєстрацію юридичної особи в тому самому монастирі, церкві, яка і досі перебуває в користуванні ПЦУ. Вона знаходиться на території верхньої лаври. Змінюється просто назва і уточнюється адреса», – зазначив міністр.

У полоні «руського миру»: кому зі священиків УПЦ МП закидають злочини проти державності (виправлено)Кого із представників УПЦ Московського патріархату викрили у співпраці з окупантами, виправдання російської агресії – на інфографіці найвідоміші випадки.

За його словами, це було співпадіння, що інфрормація з’явилася саме сьогодні, 2 грудня, адже реєстрація відбувалася впродовж певного періоду часу. Відповідні процеси до ситуації, яка відбувається у Лаврі.

Він наголосив, що вся Києво-Печерська Лавра є державною власністю. Зокрема, верхня, де знаходяться музеї, та нижня, яку передали в оренду за часів Януковича безстроково УПЦ МП.

«На території верхньої лаври знаходиться ще один монастир, назва якого була змінена і сьогодні була зареєстрована. Нічого з точки зору пересування ченців не змінюється», – уточнив Ткаченко.

Крім того, він додав, що, згідно рішення РНБО, уряд має 2 місяці, щоб «дослідити, яким чином використовується державне майно у нижній лаврі самим УПЦ». Саме впродовж цих місяців будуть приймати певні рішення.

Нагадаємо, Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Рада нацбезпеки та оборони запровадила санкції проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя), екснардепа Вадима Новинського та ще близько десятка священнослужителів УПЦ МП.

Пізніше повідомили, що Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: