Стефанчук розповів, скількох нардепів планують позбавити мандата через «прогули»

Читать на русском
Згідно зі словами спікера ВРУ, підстави позбавлення мандату чітко прописані у Конституції України.
rada.gov.ua

Народних депутатів, які втекли з України, позбавили усіх посад. Також їм не виплачують заробітну платню. Відповідних нардепів планують позбавити мандата.

Про це спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляє в ефірі телемарафону.

Згідно з його словами, близько десяти народних депутатів покинули територію України і досі не повернулися до роботи у парламенті.

«Ми очікуємо зараз якихось потенційних рішень щодо позбавлення мандату цих народних депутатів, але це зробити не так просто. У нас підстави позбавлення мандату чітко прописані у Конституції України, їх сім. Ми не можемо прийняти рішення, крім тих семи підстав, які є у Конституції. І Конституцію ми не можемо змінити під час воєнного стану. Але ми знайдемо можливість, щоб попрощатися із цими народними депутатами», - зазначив очільник парламенту.

Кого з українських чиновників після 24 лютого запідозрили у держзраді та пособництві росіїКолишні та чинні народні депутати, міністри, мери та інші відомі чиновники, які стали підозрюваними у держзраді після початку повномасштабної війни – на інфографіці.

Також спікер Верховної Ради прокоментував петицію про позбавлення мандату депутатів від «Опозиційній платформи – За життя» та пояснив, чому народних депутатів, які були обрані від забороненої ОПЗЖ, не позбавляють мандатів.

«Це правильна ідея, але нам треба знайти законодавче втілення її. Якщо це все зробити просто огульно, то це буде попахувати революцією 1917 року або тим, що зараз робить росія в Україні. Ми маємо демонструвати всьому світу цивілізованість нашого вибору, але в той же час наполегливо шукати варіант зупинення. Є сім підстав за Конституцією, давайте шукати варіанти по тих семи підставах», – повідомив голова ВРУ.

Нагадаємо, що петиція про позбавлення мандатів нардепів від ОПЗЖ набрала голоси для розгляду.

Раніше мандатів уже позбавили Вадима Рабіновича та Іллю Киву.

При цьому, які проросійські партії, окрім ОПЗЖ, заборонили в Україні під час повномасштабної війни, можна дізнатися з інфографіки.

Також «Слово і діло» дослідило, хто із народних депутатів прогуляв усі засідання Ради після 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: