Які проросійські партії заборонили в Україні під час повномасштабної війни

Читать на русском

Після початку повномасштабної війни в Україні було ухвалено закон про заборону проросійських партій. Тепер суд може заборонити політичну партію за виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, зокрема шляхом представлення російської агресії як внутрішнього конфлікту чи громадянської війни. Майно та кошти партій після заборони переходять у власність держави. На інфографіці «Слово і діло» – як партії вже потрапили під заборону.

Проросійські партії, заборонені в Україні після початку повномасштабної війни з росією, – на інфографіці.
Заборонені проросійські партіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Першою проросійською партією, діяльність якої заборонив суд, став «Опозиційний блок». Формально партію було створено у 2014 році після перейменування партії «Закон і порядок». На позачергових парламентських виборах 2014 року «Опоблок» пройшов до Ради, отримавши близько 30 мандатів.

В 2018 році в політичній силі стався розкол, а в 2019-му на неї чекав провал на парламентських виборах.

20 червня під заборону потрапила «Опозиційна платформа – За життя», чия парламентська фракція була другою за чисельністю.

Партію було створено у 2018 році, її очолили Вадим Рабінович та Юрій Бойко, які пішли з «Опоблоку» після розколу. Крім них, до партії увійшли, зокрема, такі одіозні особи як Віктор Медведчук, Вадим Столар, Сергій Льовочкін.

У 2019 році на виборах партія отримала близько 13% голосів і створила другу за величиною фракцію більш ніж з 40 народних депутатів. Після початку повномасштабної війни з росією діяльності партії призупинила Раду нацбезпеки та оборони, а 14 квітня сама фракція призупинила свою роботу.

Нині члени фракції ОПЗЖ розійшлися по депутатських групах: у квітні була створена група «Платформа за життя та мир», а у травні – «Відновлення України».

14 червня суд заборонив партію «Наші», яку очолював Євген Мураєв – він встиг побувати і в «Опозиційному блоці», і в ОПЗЖ. Свій політичний проєкт Мураєв створив у 2018 році.

Прийнято рішення також про заборону скандальної «Партії Шарія», створеної в 2019-му проросійським блогером. У травні Шарія, якого підозрюють у державній зраді, затримали в Іспанії. Але суд відпустив його під підписку про невиїзд.

Вкотре було заборонено Комуністичну партію України. Її статус було анульовано у 2015 році після ухвалення закону про декомунізацію, але живуча партія продовжувала свою діяльність, ведучи досудову тяганину.

Крім того, було заборонено однойменний блок колаборанта Володимира Сальдо, який наразі очолює окупаційну адміністрацію Херсонської області. Партію було зареєстровано у 2019 році.

Інші заборонені судом проросійські партії: «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Робітнича партія України», «Русь Єдина», «Соціалісти"», «Соціалістична партія України», «Союз лівих сил», партія «Справедливості та розвитку», «Щаслива Україна».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і дыло» можна дізнатися, хто із народних депутатів прогуляв усі засідання Верховної ради після початку повномасштабної війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: