Ізраїль звинуватив Іран у застосуванні дрона «Shahed 136» проти їх танкера – CNN

Читать на русском
Центральне командування США також зазначало у своїй заяві, що вивчення уламків, що уразили судно, показує, що це був ударний безпілотник серії Shahed.
Energynews.pro

Ізраїль звинуватив Іран в атаці дронів у Перській затоці на нафтовий танкер Pacific Zircon біля берегів Оману, що йшов під ліберійським прапором, перевозячи газойль. Для нападу застосовувався тип БПЛА HESA Shahed 136, що самознищується, які росія застосовує у війні проти України.

Про це повідомляє видання CNN.

Згідно зі словами представника американських військових, атака на судно не завдала серйозних збитків, не вивела корабель з ладу і не перервала його подорож.

Водночас, у Ізраїлі розцінюють ситуацію як провокацію.

«Ми розглядаємо це як іранську провокацію в Перській затоці - це не напад на Ізраїль - це те саме, що вони зазвичай роблять у Перській затоці, намагаючись підірвати стабільність і здебільшого вплинути на події чемпіонату світу», - повідомляє анонімне ізраїльське джерело.

ISW: Іран хоче показати готовність до розширення та поглиблення співпраці з росієюПублічні сигнали Ірану, швидше за все, спрямовані в першу чергу на його супротивників регіонального рівня - це Ізраїль та Саудівська Аравія

При цьому, Центральне командування США також зазначало у своїй заяві, що вивчення уламків, що уразили судно, показує, що це був ударний безпілотник серії Shahed.

«Ця атака безпілотних літальних апаратів на цивільне судно в цій критичній морській протоці ще раз демонструє дестабілізуючий характер зловмисної діяльності Ірану в регіоні», - заявив командувач Центрального командування США генерал Майкл Курила.

Як йдеться у даних компанії-експлуатанта судна Eastern Pacific Shipping, внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Корпус судна має незначні ушкодження, але витоку вантажу чи потрапляння води зафіксовано не було.

Зазначається, що радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Іран, ймовірно, стоїть за атакою безпілотників, і хоча «цій атаці немає виправдання», вона є «останньою в серії таких дій і більш широкої дестабілізуючої діяльності».

«Вивчивши доступну інформацію, ми впевнені, що Іран, ймовірно, здійснив цю атаку з використанням БПЛА, смертоносного потенціалу, який він все частіше використовує безпосередньо і через своїх маріонеток на Близькому Сході та поширюється в Росії для використання в Україні», - сказав він.

Салліван попередив, що ця дія загрожує міжнародному судноплавству, торгівлі та «свободі судноплавства цим найважливішим водним шляхом».

Також відомо, що зброя та ціль відповідають схемі атак, пов'язаних з Іраном у минулому. 30 липня 2021 року озброєний безпілотник атакував вантажне судно Mercer Street біля узбережжя Омана, внаслідок чого загинули двоє людей. Цей корабель був пов'язаний з ізраїльським мільярдером.

Нагадаємо, що У неділю, 13 листопада, Ізраїль атакував ракетами авіабазу Шайрат в сирійській провінції Хомс. Двоє військових загинули, ще троє зазнали поранень.

Також стало відомо, що турецька авіація завдала ударів по базах курдських терористів у Сирії та на півночі Іраку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: