Табу на зброю: яку допомогу надав Україні Ізраїль за повномасштабної війни

Читать на русском

З початком повномасштабної війни відносини України з деякими колись, здавалося б, союзниками ускладнилися через їхню нейтральність. Так сталося, зокрема, з Ізраїлем, який наполегливо відмовляється постачати Україні зброю, очевидно, не бажаючи псувати відносини з росією. На всі офіційні запити Києва із проханням надати системи ППО у Тель-Авіві відповідають, що до такого не готові. Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що не розуміє і шокований позицією Ізраїлю: «Ізраїль нам нічого не дав, нічого, нуль… Я розумію, що вони мають захищати свою землю, але отримав інформацію про те, що Ізраїль експортує своє озброєння до інших країн». У відповідь посол Міхаель Бродський сказав, що такі слова «не відображають повну картину», а з деяких питань Ізраїль допомагає Україні навіть більше, ніж інші країни. Що це за невійськова допомога, розібралося «Слово і діло».

Зважаючи на все, Ізраїль зосередився на медичній допомозі Україні. Так, з весни було передано 85 тисяч тактичних аптечок, 4 броньовані машини швидкої допомоги та щонайменше 15 млн тонн ліків та медичного обладнання.

Крім того, у лютому-липні Ізраїль прийняв на лікування пацієнтів із України. Місяць тому вдалося домовитися, що Ізраїль прийме на лікування 20 українських військовослужбовців, які зазнали тяжких поранень під час бойових дій.

У Львівській області у березні-квітні працював польовий шпиталь «Блискуча зірка». Медичний персонал, який добровільно приїхав із різних лікарень Ізраїлю, надавав медичну допомогу переселенцям та пораненим захисникам. За час роботи госпіталю було надано допомогу понад 6 тисячам пацієнтів, зроблено майже 60 операцій.

У травні та липні Ізраїль передав Україні кілька партій допомоги для екстрених та цивільних органів: 3,5 тисячі шоломів, 2 тисячі бронежилетів, тисячу протигазів, костюми для розмінування, генератори та системи для фільтрації та очищення повітря.

Кілька разів Ізраїль надавав Україні продовольчу допомогу: загалом було направлено понад 100 тисяч продуктових наборів та понад 200 тисяч бутлів питної води.

Влітку українські психологи проходили навчання в Ізраїлі за програмою Israel Trauma Coalition.

Нагадаємо, 24 жовтня президент Володимир Зеленський попросив Ізраїль допомогти закрити небо над Україною.

Раніше міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що його країна не продаватиме Україні зброю.

При цьому, за інформацією ЗМІ, Ізраїль надав Україні розвідувальні дані, корисні для боротьби з іранськими дронами-камікадзе.

«Слово і діло» також писало, яку допомогу Ізраїль міг би надати Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: