Дуда розповів про ймовірність активації статті 4 НАТО та підвищену готовність Альянсу

Читать на русском
Президент Польщі Дуда нагадав, що цієї середи, 16 листопада, скликається засідання РНБО країни.
president.pl

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Північноатлантичний альянс перебуває в режимі підвищеної готовності, а також оцінив ймовірність активації статті 4 НАТО.

Про це він розповів у своєму зверненні.

Дуда розпочав свій виступ зі співчуття сім'ям двох громадян, які загинули внаслідок вибуху 15 листопада у селі Пшеводув.

Згідно зі словами польського лідера, НАТО залишається у стані підвищеної готовності у зв'язку з вибухом на території Польщі.

«Ми посилили боєздатність польських збройних сил, у тому числі протиповітряну оборону. Наші літаки підтримуватимуть літаки союзників. Ми діємо спокійно і виважено», - зауважив він і додав, що дії польської влади «дуже спокійні та зважені, без ухвалення поспішних рішень».

У рф прокоментували падіння російської ракети на територію Польщі: «Навмисна провокація»Країна-агресор назвала навмисною провокацією інформацію про падіння їхньої ракети на територію Польщі.

Президент Польщі нагадав, що цієї середи, 16 листопада, скликається засідання РНБО країни.

Як заявив Дуда, посол Польщі у Північноатлантичному альянсі візьме участь у засіданні ради НАТО у середу у штаб-квартирі організації.

«Є велика ймовірність, що посол звернеться по активацію ст. 4, тобто союзницькі консультації», - сказав він.

Польський президент зазначив, що також передав цю інформацію лідерам, з якими раніше проводив консультації.

«Усі лідери, з якими я сьогодні говорив, абсолютно запевнили мене у підтримці союзників, у дотриманні всіх положень Північноатлантичного договору, включаючи статтю 5», - додав Дуда.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 4 установчого договору НАТО, члени можуть порушити будь-яке питання, яке викликає занепокоєння, особливо пов'язане з безпекою будь-якої країни-члена.

У той час, як стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на НАТО в цілому і викликає відповідь усіх членів Альянсу.

Нагадаємо, що 15 листопада ЗМІ повідомили про те, що під час ударів по Україні одна з російських ракет влучила по території Люблінського воєводства в Польщі - було пошкоджено майно та загинуло двоє людей.

Одразу після цього у Польщі розпочалося позачергове засідання уряду.

Дуда провів окремі переговори з президентом США Джо Байденом, президентом України Володимиром Зеленським та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Згодом у МЗС країни офіційно підтвердили, що ракета, яка впала на їхню територію, російського виробництва. Посла рф викликали у МЗС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: