В Угорщині скликають Радбез через інцидент у Польщі та зупинку транзиту нафти

Читать на русском
Орбан скликав Раду безпеки через можливу зупинку нафтопроводу Дружба та ракетного удару рф по території Польщі.
Фото: AFP

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан скликав увечері 15 листопада Раду безпеки через можливу зупинку нафтопроводу «Дружба» та ракетного удару рф по території Польщі.

Про це повідомляє державний секретар з міжнародних зв'язків країни Золтан Ковач.

«У відповідь на припинення транспортування нафти нафтопроводом «Дружба» скликали Раду оборони на 20 годину», - йдеться у повідомленні.

При цьому, Ковач зазначає, що угорська Рада оборони скликається і через «ракетний удар по території Польщі».

У Польщі розпочалося позачергове засідання уряду через ракетний удар рфУряд Республіки Польща розпочав позачергове засідання на тлі повідомлень про масований удар рф по Україні, а також падіння російської ракети у польському селі.

Як зазначається, міністр оборони Угорщини Криштоф Салаї-Бобровницьки провів телефонні переговори із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Варто зазначити, що нафтопровід «Дружба» забезпечує постачання нафти на білоруські НПЗ та її транзит до Європи. Трубопровід бере свій початок у Самарській області рф, проходить через Брянськ і далі розгалужується на дві ділянки: північну та південну, проходить через Білорусь, Україну, Польщу, Чехію, Словаччину, Німеччину, Угорщину, Латвію, Литву.

Оператор польської ділянки труби - компанія PERN («ПЕРН») управляє мережею нафтопроводів протяжністю 2,6 тис. км, включаючи польську ділянку «Дружби», здійснюючи постачання нафти на два НПЗ у Польщі - у Плоцьку («Орлен») та Гданську («Лотос»), а також на два НПЗ у Німеччині - у місцевостях Шведт та Шпергау.

Нагадаємо, 15 листопада ЗМІ повідомили про те, що під час ударів по Україні одна з російських ракет влучила по території Люблінського воєводства в Польщі - було пошкоджено майно та загинуло двоє людей.

Одразу після цього у Польщі розпочалося позачергове засідання уряду.

На ворожу атаку по території Польщі неподалік кордону з Україною відреагував президент Володимир Зеленський. У МЗС Латвії закликали закрити небо над Україною після удару рф по Польщі.

Раніше стало відомо, що Угорщина заблокувала фінансову допомогу ЄС для України на 2023 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: