Справа Альперіна: суд передав в управління АРМА понад 113 млн грн

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про арешт та передачу в управління Нацагентства майна у справі одеського бізнесмена.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на майже 3 млн грн, а також передав в управління Національного агентств з розшуку та менеджменту активів в цілому понад 113 млн грн, заарештованих у межах однієї зі справ стосовно бізнесмена Вадима Альперіна.

Таке рішення 25 жовтня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива НАБУ про арешт та передачу в управління майна, подане у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52020000000000725 від 16.11.2020, - задовольнити частково. Накласти арешт (із забороною користування та розпорядження) на грошові кошти у безготівковій формі, розміщені на рахунку Київської митниці ДФС в сумі 2 741 799,09 грн, що надійшли від ТОВ «ТРАНСКОМ БУД» та в сумі 30 963,93 грн, що надійшли від ТОВ «АКСОН МАКСІМА ТРЕЙД». Передати АРМА для здійснення заходів з управління на підставах, у порядку та на умовах, визначених ст. ст. 19, 20 Закону України «Про АРМА», грошові кошти у безготівковій формі, які розміщені: на рахунку Київської митниці ДФС в сумі 2 741 799,09 грн, що надійшли від ТОВ «ТРАНСКОМ БУД» та в сумі 30 963,93 грн, що надійшли від ТОВ «АКСОН МАКСІМА ТРЕЙД»; на рахунку Київської міської митниці ДФС в сумі 110 945 672,77 грн, що надійшли від ТОВ «ПРОГРЕС-ТРЕНД», – ідеться в рішенні.

Як відомо, суд взяв Альперіна під варту із заставою в 70 млн грн. Пізніше він вніс цю суму і вийшов із СІЗО під обов'язки. Щоправда пізніше порушив один із них, не здавши на зберігання ізраїльський паспорт, який дозволяв виїзд за кордон. Тому апеляційна палата ВАКС стягнула на користь держави 35 млн грн і збільшила його заставу до 76,6 млн грн. Пізніше суд знову поклав на Альперіна обов'язки.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: