Суд стягнув половину застави Альперіна на користь держави

Читать на русском
Апеляційна палата частково задовольнила скаргу прокурора на відмову суду стягнути заставу, внесену за одеського бізнесмена.
Вадим Альперінфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Суд стягнув на користь держави половину застави, внесеної за одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації зловживань на митниці.

Таке рішення ухвалила 16 квітня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію суду.

«Апеляційну скаргу прокурора – задовольнити частково. Рішення слідчого судді скасувати. Постановити нове, яким клопотання прокурора задовольнити частково. Звернути в дохід держави 35 млн грн застави», – оголосив головуючий суддя.

Також судді збільшили йому заставу до 76,6 млн грн.

Прокурор САП Ігор Семак просив суд стягнути в дохід держави заставу Альперіна, оскільки той нібито порушив процесуальні обов'язків. Він зазначив, що рішенням суду про взяття під варту одеського бізнесмена і визначенням альтернативою заставу в 70 млн грн, судом після внесення грошей на Альперіна покладено низку обов'язків. Зокрема, як стверджував прокурор, підозрюваний мав здати всі документи, які дозволяють виїзд за кордон, в тому числі ізраїльський паспорт, яким Альперін активно користувався для виїзду за кордон, у тому числі в квітні 2019 року. За декілька тижнів до повідомлення про підозру бізнесмен нібито використовував дані з цього паспорту для відкриття банківського рахунку в Латвії, а вже перед самим затриманням загубив. Підтвердженням використання даних з ізраїльського паспорту є документи з Латвії, які НАБУ отримало в межах міжнародної допомоги.

У САП додали, що адвокати бізнесмена говорять, що їх клієнт загубив ізраїльський паспорт, але ця історія повторює аналогічну – коли Альперін не здав ізраїльський паспорт як підозрюваний у справі про пропозицію хабара детективу НАБУ за закриття справи, бо нібито його загубив. До того ж, як сказали у САП, Альперін не звертався із заявою про втрату паспорта.

Захист Альперіна заперечував наявність ізраїльського паспорту, казали, що його анульовано консульством Ізраїлю. Але, за словами прокурора, анулювали паспорт вже після подачі клопотання про стягнення застави в дохід держави, та й про анулювання не було складено акту.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд відмовився стягувати в дохід держави заставу Альперіна. Суд пояснив своє рішення.

Як відомо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: