ВАКС продовжив обов'язки підозрюваного голови райсуду Полтави

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків судді.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 12 листопада строк дії обов'язків, покладених на голову Ленінського районного суду Полтави Юрія Новака. Його підозрюють у підбуренні до дачі хабара судді, шахрайстві і недостовірному декларуванні.

Таке рішення 20 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС визначив 910 тис. грн застави судді Новаку. Також на нього поклали такі обов'язки: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із Полтави та Полтавської області без дозволу; повідомляти детектива, прокурора, слідчого суддю, суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватись від будь-якого спілкування зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити ще на два місяці. Втім суддя продовжив обов'язки лише до 12 листопада, оскільки це останній день досудового слідства.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити відносно підозрюваного (Юрія Новака – ред.), строк дії обов'язків, покладених на нього відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України. Строк дії покладених на підозрюваного обов'язків встановити до 12 листопада 2022 року», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Ленінського райсуду Полтави Новаку. Під час досудового розслідування було встановлено, що вказаний суддя, посилаючись на свої знайомства із суддями Полтави, маючи умисел на привласнення чужого майна підбурив особу до надання неправомірної вигоди судді іншого суду Полтави за задоволення позову у цивільній справі. Суддя створив враження та запевнив, що судове рішення на свою користь особа може отримати лише за неправомірну вигоду у розмірі 10 тис. долларів США. Проте як з’ясувалося, вказані кошти він і не намагався передати за вирішення питання, а розпорядився ними на власний розсуд.

Крім того, встановлено, що суддя вніс завідомо неправдиві відомості до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, не вказавши інформацію про квартиру та паркомісце у Полтаві, а також автомобіль, якими він безпосередньо користувався, проте право власності було оформлено на його родичів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: