«Брудна бомба» роспропаганди: навіщо рф хоче звинуватити Україну у використанні зброї масового ураження

Читать на русском
Про те, чому росія гарячково намагається звинуватити Україну в спробі застосування зброї масового ураження, брудної бомби – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоmilitaryarms

Росія не залишає спроб підірвати підтримку України на міжнародному рівні, використовуючи при цьому будь-які методи. Цього разу російський міністр оборони Сергій Шойгу звинуватив Україну в тому, що вона нібито має намір застосувати не що інше, як «брудну бомбу».

Хоча відомо, що «тримай злодія» найгучніше кричить сам злодій, а заява про застосування ЯЗ Україною, яка добровільно відмовилася від неї ще в 1990-х роках, звучить щонайменше дивно, «Слово і діло» вирішило розібратися в тому, чому росія озвучує такий меседж і про що це може свідчити

Казки дідуся Шойгу

23 жовтня міністр оборони росії Сергій Шойгу подзвонив відразу чотирьом міністрам оборони різних західних держав – спочатку главам Міноборони Франції, Британії та Туреччини, а потім міністру оборони США.

Скрізь Шойгу просував один меседж – Україна нібито готується застосувати на своїй території «брудну бомбу» і звалити провину за це на росію. За заявою міністра оборони росії, українські вчені-ядерники нібито отримали від Офісу президента завдання розробити таку бомбу, а допомогу в цьому надає Великобританія, яка готова передати Україні компоненти для ЯЗ.

В Україні на це вже відреагували. Президент Володимир Зеленський зазначив у своєму зверненні 23 жовтня, що тільки росія може використати в Україні ядерну зброю, що б вона не намагалася брехати всьому іншому світу. Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вимагає негайного приїзду місії МАГАТЕ на об'єкти, які у рф вказують, як нібито ті, що використовуються в розробці «брудної бомби». А міністр оборони України Олексій Резніков озвучив вимогу негайного введення в дію пункту 4 Будапештського меморандуму, якщо росія спробує завдати ядерного удару по Україні.

Пізніше директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відповів згодою на вимогу України надіслати для перевірки місію агентства, щоб розбити звинувачення росії.

Щоправда, в Кремлі продовжують упиратися. Так, спікер держдуми РФ Володін продовжив поширювати пропагандистський наратив про «брудну бомбу». А прессекретар путіна Дмитро Пєсков заявив 24 жовтня, що росія, мовляв, всіх попередила – а вірити, чи ні, це «особиста справа кожного».

При цьому глава МЗС росії Сергій Лавров заявив, що у росії нібито є «докази» її слів і рф буде підіймати це питання в ООН. А міністерство оборони рф публікує більш загрозливі заяви – що Україна «спробує замаскувати підрив «брудної бомби» під нештатне спрацьовування російського ядерного боєприпасу малої потужності «і що росія вже привела в готовність сили та засоби» для відбиття цієї придуманої загрози. Аналогічної риторики дотримуються в МЗС рф – спікер Марія Захарова ввечері 24 жовтня вибухнула погрозами на адресу західних держав і України, вимагаючи «припинити підготовку до застосування бомби».

На тлі цього глава генерального штабу ЗС рф Валерій Герасимов поговорив з главою ОКНШ США Марком Міллі та з главою Штабу оборони Великобританії Тоні Радакіном. Тема та ж – міфічна підготовка України до «застосування ядерної зброї».

Що таке «брудна бомба»

Перш за все, варто відзначити, що хоча «брудна бомба» вважається ядерною зброєю – насправді така зброя називається радіологічною. Дана бомба – один з найстрашніших видів радіологічної зброї. У теорії, основний сенс її в тому, що ця бомба не розрахована на знищення об'єктів, міст, населення, її завдання – максимальне зараження території (грунт, вода, ліси, будівлі), яке робить землю непридатною до проживання як мінімум, на роки або на десятки років, як було з Чорнобильською зоною відчуження – територією, над якою розсіялися радіоактивні матеріали після аварії на ЧАЕС.

Знову ж таки, це теоретичні припущення, оскільки в ролі бойової зброї така бомба не має майже жодного практичного значення (масштабне зараження ураженої території ускладнить її подальше використання як для захисника, так і для агресора), і ці бомби ніколи не застосовувалися на практиці саме через повну непередбачуваність результатів їх використання.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Будова такої бомби доволі проста – по суті, це просто контейнер з радіоактивними ізотопами, які розпорошуються на величезному просторі ударною хвилею після стратосферного вибуху.

Щоб виготовити радіологічну бомбу, не потрібна вузькоспрямована ядерна промисловість – достатньо мати хоча б одну АЕС. Вона вибухає, як звичайний снаряд, просто розпорошуючи ізотоп – тобто, потрібен радіоактивний матеріал та звичайне збройове виробництво.

Немає й особливих вимог до засобів доставки – це може бути літак, тактична ракета, вибуховий пристрій і навіть великокаліберний артилерійський снаряд.

Через свою простоту радіологічна зброя вважається арсеналом слаборозвинених країн і терористів – а через свою дію по поверхні землі її суворо заборонено до застосування.

Радіологічна зброя є дешевою і простою альтернативою стандартній ядерній зброї, з цієї причини свого часу СРСР вів активні розробки в цій області. Щоправда, ще за Союзу їх згорнули - принаймні, за офіційними даними. Не виключено, що таке озброєння досі є в російських арсеналах, всупереч всім міжнародним домовленостям.

Що означають заяви росії

Отже, що означає заява росії про те, що Україна нібито може застосувати «брудну бомбу»?

  1. Росія сама готується застосувати цю зброю і заздалегідь покладає провину за це на Україну. Зазвичай, рф має звичку звинувачувати когось в тих діях, які хоче зробити сама. Не виключено, що це буде якраз удар ядерною бомбою по Херсону – ті самі «непрості рішення».
  2. У Кремлі показують західним союзникам України, що готові йти на максимальну ескалацію. Відповідно, потрібно повертатися до ідеї переговорів, причому на російських умовах. Можливо, саме з цим пов'язаний показовий «обдзвін» Шойгу західних міністрів оборони.
  3. Продовження політики ядерного шантажу, спрямоване на те ж саме, що і пункт два – схиляння Заходу та України до швидких переговорів на умовах росії, здійснюване на тлі того, що рф стикається з масштабними військовими поразками, особливо в Херсоні.

Відразу варто відзначити, що хоча Україна реально може створити радіологічну зброю, цей варіант повністю виключений: Україна повністю прихильна до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Скільки українців вірять у реальність ядерного удару: результати соцопитуванняЛише чверть українців вірить у застосування росією ядерної зброї. Більше 60 відсотків вважають, що ядерний шантаж росії це блеф.

До того ж заява Шойгу знаходиться за межами будь-якої логіки. Якщо Україна дійсно готується застосувати таку зброю, який сенс їй робити це на власній території, перетворюючи неабиякий її шматок в аналог Чорнобильської зони відчуження, якщо таку бомбу можна та потрібно було б застосувати по території агресора?

У ISW вважають, що своїми заявами про «брудну бомбу» Шойгу за вказівкою кремля прагне уповільнити або призупинити військову допомогу Заходу Україні і, можливо, послабити альянс НАТО, розпалюючи страх перед ядерною війною на Заході. Але чи спрацює така стратегія – не зрозуміло.

У Білому домі вже заявили, що заяви Шойгу – брехня від початку і до кінця.

«Світ розгляне будь-яку спробу використовувати це звинувачення як привід для ескалації» - прокоментувала заяви рф представник Ради національної безпеки США Едріен Уотсон.

Крім цього, пізніше уряди США, Франції та Великої Британії оприлюднили спільне комюніке з приводу російських заяв. Загальний посил комюніке – російським заявам не вірять і росія понесе відповідальність за спробу застосування такої зброї на території України.

«Міністри оборони кожної з наших країн розмовляли з російським міністром оборони Сергієм Шойгу на його прохання. Наші країни чітко дали зрозуміти, що ми всі відкидаємо відверто брехливі твердження росії про те, що Україна готується використовувати брудну бомбу на власній території. Світ побачить наскрізь будь-яку спробу використати це твердження як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-які приводи для ескалації з боку росії» – сказано в тексті заяви.

Показово, що весь цивілізований світ у цій історії – на боці України. Російським казкам абсолютно ніхто не вірить. Однак світова підтримка зовсім не означає, що загроза застосування радіологічної зброї по українській території відсутня. Від терористичної організації «росія» на чолі з її лідером можна чекати чого завгодно.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: