Заявами про «брудну бомбу» Шойгу прагне уповільнити чи призупинити військову допомогу Україні – ISW

Читать на русском
Звинувачуючи Україну у підготовці атаки брудною бомбою, Шойгу прагнув створити проблеми із західною військовою допомогою, а також посилити розкол у НАТО. Росія ж навряд чи сама готує таку атаку.

Своїми заявами про «брудну бомбу» міністр оборони росії Сергій Шойгу прагне уповільнити чи призупинити військову допомогу Заходу Україні та, можливо, послабити альянс НАТО, розпалюючи страх.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Шойгу зателефонував своїм колегам у Франції, Туреччині, Британії та США і заявив їм, що Україна нібито готує атаку з використанням «брудної бомби» (звичайний вибуховий пристрій з додаванням радіоактивного матеріалу).

Глава Пентагону вдруге за тиждень розмовляв з Шойгу: про що вони говорилиЛлойд Остін 23 жовтня провів телефонну розмову з Сергієм Шойгу. Однією з тем стала війна росії проти України.

Аналітики сумніваються, що кремль готує атаку «брудною бомбою» під хибним прапором – заяви Шойгу продовжують давню російську інформаційну кампанію.

«Кремль неодноразово заявляв, що західні держави допоможуть Україні провести фальшиву атаку із застосуванням зброї масового знищення, починаючи з ранніх етапів вторгнення. Міноборони росії заявило, що має інформацію про те, що США «готують провокації з метою звинуватити Збройні сили рф у застосуванні хімічної, біологічної або тактичної ядерної зброї» у квітні. Путін заявив у своїй промові перед вторгненням 24 лютого, що Україна готувалася до ядерної атаки проти росії, а російські державні дезінформаційні агенції неодноразово заявляли, що західні держави підтримують розробку Україною ядерної зброї та планують атаки під чужим прапором», – нагадали в ISW.

На думку аналітиків, заяви Шойгу про «брудну бомбу», найімовірніше, спрямовані на те, щоб залякати західні держави – щоб вони скоротили чи обмежили підтримку України, оскільки росія продовжує стикатися з невдачами на фронті.

«Примітні й адресати дзвінків Шойгу. Кремль неодноразово виставляв США та Велику Британію головними прихильниками України та провідниками «агресивної політики» щодо росії. Тоді як Франція та Туреччина виставляли себе посередниками у конфлікті. Дзвінки Шойгу, швидше за все, були подальшим брязканням зброєю з боку росії з метою залякати західних прихильників України та, можливо, розширити розкол в альянсі НАТО», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков у відповідь повідомив, що Україна запрошує моніторингові місії МАГАТЕ та ООН, щоб перевірити заяви рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: