Ще одна країна НАТО затягує схвалення заявок Швеції та Фінляндії для вступу до Альянсу

Читать на русском
Угорщина та Туреччина - єдині країни НАТО, які ще не ратифікували приєднання Швеції та Фінляндії до альянсу.
zbruc.eu

Ратифікація заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО затягується. Вона має бути схвалена Угорщиною, яка є членом Альянсу, до середини грудня 2022 року.

Про це повідомляє видання Politico, з посиланням на заяву очільника апарату прем'єр-міністра країни Гергеля Гуляша.

«Уряд Угорщини підтримує членство Швеції та Фінляндії в НАТО і подав документи про ратифікацію до Національних зборів», - заявив Гуляш.

Членство в НАТО: як країни відреагували на заявку УкраїниЯкі країни-члени НАТО підтримують вступ України, хто проти і хто поки що мовчить – на інфографіці.

Як зазначається, в Угорщині сподіваються на те, що приєднання нових країн до оборонного альянсу зробить його сильнішим. Тому розширення НАТО за рахунок включення до нього Фінляндії та Швеції буде ратифіковано не пізніше середини грудня.

«Можна обговорити питання, чи відповідає розширення інтересам національної безпеки Угорщини, але, згідно з повідомленнями, сказав, що зараз це не має значення», - додав чиновник.

Варто зазначити, що Угорщина та Туреччина - єдині країни НАТО, які ще не ратифікували приєднання Швеції та Фінляндії до альянсу - процес, який розпочався невдовзі після вторгнення росії до України у лютому. Як заявила, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін, вона не очікує, що Угорщина та Туреччина блокуватимуть розширення НАТО, але попередила про ризики відстрочення приєднання.

Нагадаємо, 9 серпня президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав ратифікаційні документи про вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО після повномасштабного вторгнення росії в Україну, проте спочатку зустріли опір з боку Туреччини, яка звинуватила їх у підтримці угруповань, які вона вважає терористичними.

Але наприкінці червня стало відомо, що Туреччина відмовилася блокувати розширення НАТО.

Раніше влада Туреччини заявила, що Фінляндія та Швеція досі не виконали вимоги Туреччини стосовно екстрадиції «курдських терористів», які є умовою вступу країн до НАТО. Позиція турецької влади залишається незмінною.

Окрім цього, Столтенберг заявив, що членство України в НАТО залежить від перемоги у війні проти рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: