Зеленський обговорив з головою МАГАТЕ спробу путіна привласнити ЗАЕС: «Це – рейдерство»

Читать на русском
Володимир Зеленський 6 жовтня зустрівся з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Вони обговорили спробу володимира путіна передати у власність рф Запорізьку АЕС.
Зеленський та ГроссіФото – president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський у четвер, 6 жовтня, зустрівся у Києві з головою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі.

Про це йдеться на сайті глави держави.

Зеленський наголосив, що МАГАТЕ має засудити рішення кремля про передачу Запорізької АЕС у федеральну власність рф. За його словами, це акт міжнародного рейдерства.

Україна кілька разів була за крок від аварії на ЗАЕС – ГалущенкоКраїни світу мають припинити випробовувати долю та стійкість українських ядерних технологій до збройної агресії рф.

«Ми дуже чекали на жорстку заяву МАГАТЕ щодо цього. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це – рейдерство», – зазначив президент.

Гарантувати радіаційну безпеку станції, України та ЄС можна лише за умови повної демілітарізації територіх ЗАЕС. Наразі там перебувають до 500 російських окупантів.

У свою чергу, Гроссі заявив, що рішення про передачу ЗАЕС росії є порушенням міжнародного права. Агентство контактуватиме з питань щодо станції виключно з Україною.

У вечірньому відеозверненні Зеленський сказав, що вважає нікчемними і глупими спроби путіна перевести станцію у свою власність. Крім того, президент наголосив, що якщо ЗАЕС не працюватиме, то в Україні будуть певні складнощі.

«Отримуємо ситуацію, коли в нас немає профіциту електрики, яку ми можемо, зокрема, експортувати до країн ЄС. Це мінус і для народів ЄС, які втрачають надійне джерело енергопостачання. Це мінус і для нас, українців», – підсумував глава держави.

Нагадаємо, 5 жовтня лідер країни-агресора володимир путін підписав указ про «передачу» Запорізької АЕС під контроль росії.

Міністерство закордонних справ України засудило «указ» російського диктатора володимира путіна про «прийняття у федеральну власність» тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

Також відомо, що окупанти змушують співробітників Запорізької атомної електростанції підписувати контракти з «Росатомом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: