В МЗС України назвали нікчемним «указ» путіна про привласнення Запорізької АЄС

Читать на русском
В МЗС України прокоментували підписання путіним указу про присвоєння Запорізької АЕС. Це рішення назвали нікчемним.
МЗС УкраїниФото з відкритих джерел

Міністерство закордонних справ України засудило «указ» російського диктатора володимира путіна про «прийняття у федеральну власність» тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

Про це йдеться у заяві відомства.

«Довгий перелік злочинів та грубих порушень росією міжнародного права з початку її повномасштабної агресії проти України сьогодні поповнився ще одним злодіянням – незаконною спробою взяти під своє управління Запорізьку атомну електростанцію. Розглядаємо відповідний указ президента рф з цього приводу нікчемним», – наголосили у повідомленні.

Окупанти змушують персонал ЗАЕС працювати на «Росатом» – ЗМІРосійські окупанти змушують українських співробітників Запорізької АЕС писати заяви на перехід до Росатому.

У відомстві зазначили, що цей злочин посилює ризики та загрози у сфері ядерної безпеки, які спричинені російською окупацією. Також закликали інші держави дотримуватися послідовної позиції у забезпеченні обов’язковості політичних, економічних та правових наслідків для держави-терориста.

МЗС запропонувало Євросоюзу, країнам Групи Семи та іншим партнерам терміново розглянути санкції проти «Росатому», компаній та інституцій, афільованих нею, та інших ключових чинників атомної енергетики рф. У міністерстві також закликали МАГАТЕ обмежити співробітництво у рамках будь-яких проєктів з росією.

Нагадаємо, 5 жовтня лідер країни-агресора володимир путін підписав указ про «передачу» Запорізької АЕС під контроль росії.

У МАГАТЕ заявили, що генеральний директор Рафаель Гроссі консультуватиметься з відповідними органами після відповідних повідомлень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: