Terrorussia: Головне, що треба знати про росію та статус країни-спонсора тероризму

Читать на русском
Головне про те, чому росія - країна-терорист, чому потрібно визнати її спонсором тероризму та як це вплине на становище рф на світовій арені
Росія - країна-терористreddit.com

У зв'язку з останніми терористичними актами, які вчинила російська федерація проти українських енергетичних об'єктів, знову в повний зріст постає питання щодо визнання росії країною-спонсором тероризму - оскільки статусу «країни-терориста» міжнародна дипломатія не передбачає.

Видання «Українська правда» разом з експертами санкційної групи Єрмака-Макфола детально написало про те, що таке статус «країни-спонсора тероризму» і чому росію потрібно визнати такою, попри весь опір Державного департаменту США та небажання президента Джозефа Байдена піти на цей крок.

«Слово і Діло» пропонує ознайомитися з основними тезами цього матеріалу - що потрібно знати про цей статус і чим таке визнання загрожує росії.

1. Що таке статус країни-спонсора тероризму?

Це означає, що країна на офіційному рівні визнана такою, яка підтримує терористичні угруповання, фінансує, здійснює та допомагає здійснювати терористичні акти. Зараз росія підходить під визначення держави, яка здійснює всі ці дії.

2. Хто може визнати росію країною, що спонсорує тероризм?

Теоретично - будь-яка країна, як це зробила Литва.

Але найкраще, якщо це зроблять США; у них значно більше можливостей змусити росію страждати та примусити інші країни світу до виконання санкцій.

3. Що спричинить визнання росії країною, яка спонсорує тероризм?

Визнання росії спонсором тероризму спричинить символічні, фінансові, дипломатичні, санкційні та судово-юридичні наслідки для Москви.

Дипломатичні наслідки: росія перетвориться на велику подобу Північної Кореї. Диппредставництва інших країн в Москві будуть виведені або скорочені до межі. Російські дипломати будуть вислані зі столиць цивілізованих держав. Загалом, дипломатичні відносини з рф будуть урізані до мінімального мінімуму.

Санкційні наслідки: первинні санкції заборонять участь резидентів США в будь-яких торгово-фінансових операціях з росією; також будуть заблоковані рахунки та майно всіх російських офіційних установ. Вторинні санкції США торкнуться тих, хто спробує торгувати з росією всупереч забороні з боку США. Також росія потрапить до «чорного списку» американського FATF, що призведе до блокування її рахунків і транзакцій в країнах усього світу, включаючи лояльний до рф Китай - якщо Пекін не хоче потрапити під вторинні санкції.

Фінансові наслідки: блокування активів і власності як російських приватних організацій, так і державних установ, а також перших осіб держави.

Судово-юридичні наслідки: з російських активів та рахунків, які блокуються, знімається юрисдикційний імунітет - правда, тільки для громадян США. Тобто, будь-який американець може подати на росію до суду, виграти справу та отримати компенсацію за рахунок заморожених російських державних активів.

4. Хто зараз знаходиться в списку країн-спонсорів тероризму США?

Іран, Північна Корея, Куба і Сирія.

5. Як зрозуміти, чи дійсно держава надає підтримку терористам?

На цей випадок є певний набір критеріїв, яким керуються при розгляді питання про підтримку тероризму державою. Як вже було сказано, росія відповідає якщо не всім, то переважній більшості цих критеріїв.

6. Що потрібно від США, щоб визнати країну спонсором тероризму?

Тільки рішення Державного департаменту. Все.

7. А можна зробити це якось інакше?

Можна. Конгрес США, який призначав главу Держдепартаменту, може визнати країну спонсором тероризму юридично. У цьому випадку думка Держдепартаменту вже не має ніякого значення, але справа впирається в підписання президентом США потрібного закону.

8. Що визнання рф спонсором тероризму змінить для України?

Це буде а) справедливо, б) болісно для росії в іміджевому та фінансовому плані, в) допоможе в справі стягування з росії репарацій і підтримки навколо неї санкційного режиму.

9. До речі, а при чому тут репарації?

Тому, що через визнання росії спонсором тероризму теоретично всі постраждалі від її дій зможуть подавати до суду на рф та вигравати справи. Компенсації таким людям будуть платитися за рахунок російських активів, на які претендує Україна.

Тому перед визнанням росії спонсором тероризму російські активи повинні бути виведені з-під сфери дії режиму визнання.

10. Зрозуміло. А як росія зможе зняти з себе клеймо «країни-спонсора тероризму»?

Це дуже складний процес, який може тривати роками та десятиліттями. У нинішній ситуації це буде для рф дуже складно.

11. А чому Держдепартамент все ще не визнав рф країною, яка спонсорує тероризм? У чому проблема, якщо все так легко?

Річ у тім, що росія - занадто велика, до того ж ще і ядерна країна. Визнання її спонсором тероризму може мати різні, в тому числі сумні наслідки - наприклад, ядерна війна.

Цього побоюються в Держдепартаменті, тому приберігають визнання рф терористичним спонсором на випадок, якщо взагалі ніяких варіантів вплинути на неї не залишається.

12. Росії точно кінець, якщо її визнають спонсором тероризму?

На жаль, ні. Але це точно значно ускладнить для неї можливість вести війну та існувати в цілому.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: