Резолюція ПАРЄ про терористичний режим рф та трибунал: чому цей крок лише рекомендаційний

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Резолюція ПАРЄ, яка закликає до створення трибуналу, має велике політичне значення. Але в реальності це більш рекомендаційний крок, оскільки резолюція не обов'язкова до виконання. Інша справа, що слідом за резолюцією ПАРЄ, як у 2014 році, «підтягнуться» реальні гравці на світовій арені.

Про це розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і Діло».

«Нагадаю, що перші санкції проти росії за окупацію та анексію Криму були впроваджені саме ПАРЄ. У нас тоді це сприйняли, як «ні про що», але потім санкції були розширені за рахунок країн ЄС, США та інших» – пояснив він.

Спецтрибунал для путіна: чи вийде засудити президента росії та росіян за воєнні злочиниІснує міжнародний механізм, який вже був успішно застосований у світовій історії – коли потрібно було позбавити влади та притягнути до суду військового злочинця, президента Югославії

З політичної точки зору, підкреслив політолог, це дуже важливий крок. Наприклад, він важливий тим, що 99 делегатів проголосували «за» і тільки один утримався.

«Це говорить про те, що навіть держави, які начебто симпатизують росії – Сербія, Угорщина – не наважилися голосувати проти резолюції. Це дуже важливий показник, фактично, це дорожній покажчик для Європи, який може сигналізувати про можливість початку підготовки того самого трибуналу» – резюмував він.

Нагадаємо, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію на підтримку України. У документі російський режим визнається терористичним. Також у резолюції міститься заклик створити трибунал для розслідування російських воєнних злочинів в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: