Рф перекинула до кордону з Норвегією бомбардувальники, які можуть нести ядерні снаряди

Читать на русском
Росія перекинула на військову базу поблизу кордону з Норвегією бомбардувальники, які можуть нести ядерну зброю.
Авіабаза ОлєньяФото – Planet Labs

Росія перекинула на військову базу Оленья на Кольському півострові біля кордону Норвегії стратегічні бомбардувальники.

Про це повідомляє норвезьке видання Faktisk.

Зазначається, що це може бути пов’язано із ядерним шантажем рф на тлі поразок в Україні. Російські повітряні судна можуть нести ядерні снаряди.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

На супутниковому знімку, який зробили 7 жовтня, видно, що на базі знаходяться 7 бомбардувальників Ту-160 і 4 – Ту-95. Протягом 2 днів Planet Labs зафіксував 1 Ту-160 на злітній смузі авіабази.

Розташування стратегічних бомбардувальників є незвичним, тому що вони зазвичай розташовані на повітряній базі Енгельса, яка знаходиться за 720 кілометрів на південний схід від Москви.

За словами військових експертів, такі маневри можуть бути пов’язані з традиційними осінніми навчаннями «Гром». Однак допускають і наявність у них елемента ядерного стримування. Востаннє ядерні навчання відбулися у лютому 2022 року, за кілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну.

«Они однозначно были предупреждением Западу, чтобы он не вмешивался», – зазначив норвезький військовий експерт Ларс Педер Хага.

Нагадаємо, президент США Джо Байден не думає, що володимир путін застосує тактичну ядерну зброю в Україні.

У вересні Дмитро Медведєв заявив, що росія «має право застосувати ядерну зброю, якщо це буде необхідно».

Західні союзники України посилюють ядерне стримування, наводячи свою зброю в бойову готовність. Спеціальні навчання наступного тижня має намір провести НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: