Байден не думає, що путін ризикне застосувати тактичну ядерну зброю

Читать на русском
Байден вважає безвідповідальним, коли лідер однієї з найбільших ядерних держав говорить про застосування тактичної ядерної зброї. Він думає, що путін на це не наважиться.
Фото: CNN

Президент США Джо Байден не думає, що володимир путін застосує тактичну ядерну зброю в Україні.

Свою думку він висловив в інтерв'ю CNN.

«Я не думаю, що він це зробить», — сказав Байден у відповідь на запитання журналіста, чи застосує путін тактичну ядерну зброю.

«Я вважаю безвідповідальним з його боку говорити про це – про те, що світовий лідер однієї з найбільших ядерних держав світу може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні», – додав американський лідер.

Він відмовився розкрити, як виглядатиме відповідь США, якщо путін все ж таки виконає свої ядерні погрози: «З мого боку було б безвідповідально говорити про те, що ми будемо чи не будемо робити». Але Пентагон, сказав Байден, розробив сценарій на випадок непередбачених обставин.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Байден сказав, що погрози російського президента мають дестабілізуючий ефект, і попередив про потенційні помилки у судженнях, які можуть виникнути.

«Все, що я хотів сказати – це те, що це може призвести до просто жахливого результату. І не тому, що хтось має намір перетворити це на світову війну або щось таке. Просто після того, як ви застосуєте ядерну зброю, помилки, які можна зробити, прорахунки, хто знає, що станеться», – зазначив він.

В інтерв'ю президент США також назвав путіна «раціональним гравцем», який погано оцінив свої шанси при вторгненні в Україну: «Я думаю, що він раціональний гравець, який значно прорахувався».

Крім того, Байден сказав, що не бачить вагомих причин для зустрічі з путіним на саміті «Великої двадцятки» у листопаді. Але все залежатиме від того, про що саме хоче поговорити президент рф.

Нагадаємо, раніше Байден говорив, що ризик застосування ядерної зброї є найвищим із часів Карибської кризи.

У вересні Дмитро Медведєв заявив, що росія «має право застосувати ядерну зброю, якщо це буде необхідно».

Західні союзники України посилюють ядерне стримування, наводячи свою зброю в бойову готовність. Спеціальні навчання наступного тижня має намір провести НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: